Снимки: Министерство на отбраната на РумънияТова е математически невъзможно, изтъкна

...
Снимки: Министерство на отбраната на РумънияТова е математически невъзможно, изтъкна
Коментари Харесай

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел: Невъзможна е евакуацията на всички афганистански сътрудници на западните страни преди 31 август

Снимки: Министерство на защитата на Румъния

" Това е математически невероятно ", посочи Борел в изявлението, обещано по телефона.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел дефинира като невъзможна евакуацията на всички афганистански сътрудници на западните страни преди 31 август. В изявление за Франс прес той изрази страдание, че ограниченията за сигурност на Съединени американски щати на летището в Кабул затрудняват такава евакуация.

Американската администрация дефинира период до 31 август за дефинитивно евакуиране на войските на Съединени американски щати от Афганистан и възнамерява да изтегля над 30 000 американци и цивилни афганистанци.

" Доколкото знам, американците не са оповестили, че ще останат след тази дата. Но те могат да си трансформират мнението ", добави той.

По думите му, казусът е в достъпа до летището. " Мерките за надзор и сигурност на американците са доста мощни. Ние се оплакахме. Помолихме ги да проявят еластичност. Не съумяваме да вкараме там нашите сътрудници ", изясни Борел.

Само в представителството на Европейски Съюз в Кабул има към 400 афганистански сътрудници и техните фамилии. Брюксел даде обещание да ги изтегля, само че до момента едвам 150 от тях са стигнали до Испания.

Жозап Борел добави, че в Кабул има две летища. Гражданското е в ръцете на талибаните и оттова няма полети. Американците управляват военното летище. Той посочи, че в днешния аероплан до Мадрид една трета от пасажерите са били американци.

По думите му, в случай че американците отпътуват, европейците нямат военния потенциал да се заемат с военното летище и неговата сигурност, тъй че талибаните ще го завладяват.

Според Борел е належащо да се беседва с талибаните. " Ако желаете да изведете личния състав си, би трябвало да разговаряте с талибаните ", изясни той. Да се приказва с тях не значи да бъдат приети, акцентира ръководителят на европейската дипломация, представен от Българска телеграфна агенция.
 
Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР