снимки Live.Varna.bgВенци и цветя бяха положени днес пред паметника на

...
снимки Live.Varna.bgВенци и цветя бяха положени днес пред паметника на
Коментари Харесай

Руските дипломати у нас почетоха празника си с поклон пред паметника на граф Игнатиев във Варна

снимки Live.Varna.bg

Венци и цветя бяха положени през днешния ден пред паметника на граф Игнатиев в градинката до държавна такса „ Стоян Бъчваров “  и на паметната плоча на Александър Рачински във връзка Деня на дипломатическия служащ на Руската федерация. Организатор на тържествата е Генералното консулство на Русия във Варна.

На събитията участваха изключителният и пълномощен дипломат на Руската федерация в Република България - Н. Пр. Анатолий Макаров, кметът на Варна Иван Портних, ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов, зам.-областният шеф Илиян Карагьозов, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, кметът на Добрич Йордан Йорданов, районни кметове, представители на университети, цивилен организации и други



„ В навечерието на Деня на дипломатическия служащ на Русия по традиция се събираме на паметника на граф Н. П. Игнатиев – бележит съветски посланик и огромен българолюбец. Трудно е да се откри по-отдаден последовател на освобождението на България и на основаването на самостоятелна българска страна от граф Игнатиев. По най-чуден метод биографията му е вплетена в историята на нашите страни. Миналата година се навършиха 185 година от рождението му, тази година означаваме 140 година от завършването на Руско-турската  война и 110 година от гибелта на един от радетелите на българската държавност “, съобщи в словото си Н. Пр. Анатолий Макаров.  

„ Радвам се да отбележа, че в последно време връзките сред нашите страни се развиват по-динамично в сравнение с преди, а капацитетът на съдействието ни, според общото мнение, далеч не е привършен. Интересно е, че опитът на дипломацията от времената на граф Игнатиев намира отражение и в XXI век. Геополитическите пречупвания на онази ера се оказват още веднъж настоящи. Както в никакъв случай преди се слага остро въпросът за духовния имунитет на славянския свят и като цяло  на Европа. Още по-очевидни стават уроци от дипломацията на Игнатиев. Само благодарение на духовно-исторически съединения православните нации ще съумеят да отстоят правото си на настоятелно развиване, което не е диктувано от никого. Убеден съм, че връзката сред нашите нации се е открила неслучайно, а с помощта на общите ни черти - неотстъпчивост, геройство, безрезервност и обич към родното родно място “, сподели още посланикът на Руската федерация. По-късно пред паметната плоча на Александър Рачински слово произнесе и генералният консул Сергей Лукьянчук.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР