Снимки izpravise.bgМанолова обяви икономическа пътна карта с 19 мерки контра-COVID-19

...
Снимки izpravise.bgМанолова обяви икономическа пътна карта с 19 мерки контра-COVID-19
Коментари Харесай

Манолова към Борисов: Отиваме на избори! Не си единствен, алтернатива има

Снимки izpravise.bg

Манолова разгласи икономическа пътна карта с 19 ограничения контра-COVID-19
за бързо възобновяване на работните места в идващите 19 месеца

Днес разгласявам нашата икономическа пътна карта за бързо възобновяване на работните места и икономическо възкръсване на България в идващите 19 месеца. С тази пътна карта ще се явим на парламентарните избори. Имаме проект. Предлагаме тези 19 ограничения контра-COVID-19, с които за идващите 19 месеца, до края на 2021 година, ще съживим стопанската система след срутва с ковид. Поне толкоз време ще е належащо страната да излезе от рецесията, която се дължи освен на COVID-19, само че и на управническата отпадналост на „ Борисов-3 “. Борисов не е единствен, опция има.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова по време на митинга през днешния ден пред Министерския съвет. Протестът е проведен взаимно с майките на деца с увреждания от Национална гражданска самодейност „ Системата ни убива “.

Борисов няма проект, само че ние имаме. Това е нашият проект по какъв начин страната ще застане до жителите, а не против тях. Държавата ще бъде омбудсман, а не мащеха за елементарните хора. Алтернатива има. Когато се надигнем, всички сме алтернативата, добави Манолова.

За началото на митинга в 11 часа дойдоха последователи на Гражданската платформа и на „ Системата ни убива “ от над 24 града – Русе, Велико Търново, Генерал Тошево, Добрич, Варна, Айтос, Банско, Своге, Кресна, Шумен, Ловеч, Раднево, Пазарджик, Батак, Благоевград, Сливен, Смолян и други.

Да поддържат митинга пристигнаха представители на дребния бизнес, самонаети лица, таксиметрови водачи, розопроизводители, лекари, аграрни производители, пчелари, готвачи, сервитьори и представители на други общности.



По време на речта си Манолова бе безапелационна, че ще работи за това елементарните жители да станат първа политическа мощ и в идващите 19 месеца ще концентрира напъните си в четири цели – бързо възобновяване на работните места на хората, основаване на претовареност посредством фамилните стопанства, обществена поддръжка за елементарните хора и ограничения за ориентирана поддръжка от страната към дребния и фамилен бизнес за основаване на работни места.

По първата цел – възобновяване на работните места - Манолова разгласи Национална стратегия „ Работа за всеки “ посредством фокусирани старания на страната да подтиква откриването на нови работни места в над 320 хиляди микро- и дребни компании, които да наемат нови служащи.

„ Национална стратегия „ Работа за всеки “ е на стойност 2,5 милиарда лева Това е огромна самодейност за възобновяване на трудовата претовареност посредством субсидирано увеличение до 50 % на работещите в микро-, фамилния и дребния бизнес “, разгласи Манолова.

Тя уточни, че целевата група са към 320 хиляди фамилни и дребни компании, в които по програмата работодателят ще може да наеме до 50 % в допълнение служащи на цялостно или кратко работно време. Държавата да заплаща минимална работна заплата и осигуровки на всяко в допълнение новооткрито работно място за период от 19 месеца и със обвързване служащият да бъде непокътнат на работа още най-малко 6 месеца по-късно.

До момента, в най-острата фаза на рецесията, под 15 млн. лева са достигнали до работещите за опазване на работните места, сподели тя.

Програмата ще се зарежда от ресурса от 2/3 за претовареност, който държавното управление призна, че не може да оползотвори, безапелационна бе Манолова.

В рамките на програмата тя разгласи мярката „ България е моето у дома ”, ориентирана към българските сезонни служащи, които обичайно отпътуват за чужбина.  По тази мярка ще се насочи обществен запас за заплати и осигуровки към работодатели, които да наемат за сезонна работа български сезонни служащи в браншове като туризъм, селско стопанство и друга сезонна работа.
В Гърция годишно отпътуват над 70 хиляди българи за сезонна работа. Мястото им е тук, те би трябвало да се съберат със фамилиите си, а децата им би трябвало да се раждат в България, сподели Манолова и добави, че всяко трето дете, по данните на Агенцията по заетостта, се ражда към този момент отвън България.

Втората мярка по Националната стратегия „ Работа за всеки “ е мярката „ Вече съм деен ” за хора сред 18 и 65 години, които нито работят, нито учат, нито имат каквато и да е трудова интензивност. Програмата ще се развие със обществените сътрудници и ще субсидира квалификацията и всяко новооткрито работно място и осигуровка на български жител от тази целева група за период от 19 месеца, изясни Манолова.

Като втори приоритет на програмата си Манолова разгласи подкрепяне от страната за основаване на фамилни стопанства и за подпомагането със земя и пари на всички, които желаят да се занимават с развъждането на обичайни култури и отглеждане на животни. Тя разгласи Национална стратегия „ Семейно стопанство ”, която ще дава земя на семейства за  зеленчукопроизводство, обичайни култури, произвеждане на рози, мед, плодове и за отглеждане на животни. В мярката Манолова планува страната да заплаща заплащане и осигуровки на всяко новооткрито работно място по програмата „ Семейно стопанство ” за период от 19 месеца и със обвързване служащият да остане на работа още най-малко 12 месеца по-късно.

Във връзка с програмата тя разгласи и желанието си да сътвори държавно дружество за изкупуване на селскостопанската продукция от дребните производители, с цел да се преодолеят компликациите им при реализацията на продукцията.

По третата цел проектът „ Манолова “ включва обществени ограничения, като даване на държавни чекове за услуги за грижа за децата (детегледачи), грижа за нуждаещи се възрастни жители, както и грижа за хора със специфични потребности. Мярката е ориентирана към обезпечаване на работни места за регистрирани безработни в бюрата по труда и за хора в неплатен отпуск, обществени асистенти, патронажна грижа и други и ще се финансира от обществените фондове. В момента отвън услугата на обществените асистенти остават над 10 хиляди души, а наемането на обществени асистенти ще подкрепи увеличението на заетостта, безапелационна бе Манолова.

Към обществените ограничения Манолова планува безвъзмездни детска градина и ясла за всяко дете в страната. Мярката е на стойност 300 млн. лева за 19 месеца и ще подкрепи директно българските семейства с деца до 7-годишна възраст.

Особен акцент в обществените ограничения е програмата за подкрепяне на самотните родители, които сега в страната са над 500 хиляди, а  72 % от тях, които бедстват на прага на бедността. Мярката планува ваучери за храна, обществени услуги, помощ за отопление, детегледачи и други обществени услуги, както и директно финансово подкрепяне.

С цел обезпечаване на работни места за регистрирани безработни със съответната подготовка в бюрата по труда и наемане на дребни строителни компании проектът „ Манолова “ планува и даване на държавни чекове за услуги за поддържане на дома и семейството и за битови поправки (с лимитирана стойност) за частни домове. Мярката е с дълготрайност до 19 месеца.

За подкрепяне на свободните актьори и културни планове, книгоиздатели, актьори от театрални и други изкуства Манолова разгласи даване на ваучери за културен достъп с лимитирана стойност и дълготрайност до 19 месеца.

По отношение на приходите на най-бедните - пенсионерите, Манолова планува преизчисляване на пенсиите за заслужено систематизиране на публичния запас за хората от третата възраст. Мярката е на стойност 350 млн. лева С нея ще се преодолее несправедливото състояние половината пенсионери в страната да са с идентичен размер на пенсиите си при друг трудов стаж, сподели Манолова.

Четвъртият акцент в проекта „ Манолова “ с 19 ограничения за идващите 19 месеца е поддръжка за дребния и междинен бизнес с акцент основаване на нови работни места, обезпечаване на ликвидни средства и превъзмогване на междуфирмената задлъжнялост.
Мерките включват въвеждане на обвързване на обществените администрации  да изплащат фактурите за доставки и услуги от бизнеса в границите на 30 дни. 

Манолова планува въвеждане на осведомителен режим за пускане на нов бизнес, унищожаване на условието микропредприятията да изготвят годишни доклади. При 320 хиляди предприятия това би икономисало на дребния бизнес над 200 млн. лева годишно.

Намаляване със 75% на патентите, с което се цели директно подкрепяне, в най-острата фаза на рецесията в идващите 19 месеца, на таксиметровите водачи, инструктори, фризьори, занаятчии и други стопански субекти, плащащи патенти.
Като понижаване на данъчната тежест Манолова предлага за период от 19 месеца да се отстранен налог върху Едноличен търговец, налог върху застрахователни награди, налог върху приход от лихви и срочни банкови депозити и налог завещание. В проекта й се планува и въвеждане на такса върху покупко-продажбите с първокласни артикули.

По отношение на потребителските права Манолова ще вкара мярка за краткотрайни мораториуми, в границите на посочените 19 месеца, в случаи на безотговорен растеж на цените на ток, парно, вода, както и върху някои от дейностите на частните правосъдни реализатори и колектори, когато те касаят безработни лица и семейства с един или повече безработни членове. Мярката е директно ориентирана към поддръжка на семействата в изискванията на рецесията с COVID-19 и месеците след нея.

В проекта „ Манолова “ се планува още пускане на Национална стратегия за създаване и консолидиране на смарт-системи за ръководство и сигурност, електронни публични поръчки, цифрово обучение, електронно опазване на здравето с електронна здравна карта. Мярката е ориентирана към основаване на работни места в IT-сектора и високите технологии в идващите 19 месеца и към обезпечена бистрота на обществените услуги.

Във връзка с подготовката на законодателната стратегия на „ Изправи се.БГ “ Манолова разгласи, че към този момент работи по закони за отбрана правата на елементарните жители от  произвола на банките, безконтролния импорт на отпадък, своеволията на колекторите, срещу единната цена на водата, за строга регулация на частните правосъдни реализатори (ЧСИ), колекторите и бързите заеми, както и Закона за частния банкрут, импортиран от нея в Народното събрание в качеството й на омбудсман още през юли 2019 година

С програмата „ Работа за всеки “ ще си върнем страната, ще върнем децата си от чужбина. Държавата, която Борисов трансформира в мащеха за вас, ще стане страната омбудсман. Никой от вас не е самичък, никой няма да бъде пропуснат, сподели Манолова и разгласи, че с проекта си за икономическо възкръсване на България в идващите 19 месеца стартира обиколка на страната от на следващия ден.  

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР