Снимки: Фейсбук страница на Денис ИсовСтотици умрели риби плуват по

...
Снимки: Фейсбук страница на Денис ИсовСтотици умрели риби плуват по
Коментари Харесай

Река Въча пресъхва нощем и рибата измира до сутринта


Снимки: Facebook страница на Денис Исов

Стотици умрели риби плуват по брега на река Въча в региона на Кричим през последните дни, написа Mediapool.bg.

``
реклама
През нощта коритото на реката пресъхва, а на сутринта хората от Кричим гледат мъртва риба. Това се повтаря към този момент няколко дни поред.

" Това е нощен геноцид върху река Въча. Най-малко от две вечери насам през нощта реката стопира да тече! Виждате балканска пастърва по какъв начин се мята на изсъхнало. Това е невиждано и нечувано безсрамие - да спреш река! Тази река ние, елементарните рибари, я зарибяваме всяка година с балкански пъстърви, платени с левчета от нашия джоб. ВЕЦ-ът просто врътка кранчето на реката през нощта и съвсем цялото корито остава изсъхнало. "  Това пишат в сигнал до институциите локалните поданици.

Един от тях - Денис Исов от " Риболовно придвижване - Кричим " сподели пред бТВ, че през последните три дни липсва хигиеничен най-малко на водата от 1 часа през нощта до към 8:30 часа сутринта. Така рибите остават на изсъхнало, агонизират и даже измират.

" Множество от градските котки бяха на гуляй тук, тъй като на всички места беше помляно с риба ", сподели Денис Исов.

Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по-нагоре в Балкана.

Два от тях - " Въча 1 " и " Въча 2 " са предизвестили екоминистерството, че от 18 до 21 ноември стопират работа поради ремонт. Ведомството подрежда на Водноелектрическа централа " Кричим " да компенсира, само че единствено за 18 часа в денонощието.

" В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от популацията, че в нея няма вода ", сподели кметът на Кричим Атанас Калчев.

От сдруженията, зарибявали със лични средства реката, допускат, че водата е отклонявана през нощта съзнателно.

" Не би трябвало да се оставя реката да пресъхва, а водата да отива в канала, на който канал, напоителен има построени ВЕЦ-ове, частни ", съобщи Георги Георгиев, член на Сдружение за непринудено зарибяване на реката " Олимпик 2002 ".

Заради измирането на рибата от рибарски клуб " Балканка " в четвъртък стачкуваха пред екоминистерството в София.

" В момента е размножителният интервал на пъстървата и загубите за природата са най-големи. Искаме оставката на Нено Димов, тъй като рибите не могат да се приспособяват и оцелеят в неговото министерство ", сподели Иван от клуб " Балканка ".

Пред протестиращите от НЕК обясниха, че при подаване на вода повече от 18 часа в денонощие има заплаха от източване на язовирите.

" Основно водите от коритото на Кричим се употребяват за водоснабдяване на града. През нощта се допуска, че потребността не е в огромни количества ", съобщи Ани Христова от НЕК.

На въпрос дали е подавана вода към частни ВЕЦ-ове, от екоминистреството дадоха отговор, че ревизират случая.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР