Снимки: БулфотоТри дни след проби, взети от канала на река

...
Снимки: БулфотоТри дни след проби, взети от канала на река
Коментари Харесай

Няма протоколи. Веществото, отровило канал на река Марица, засега е тайна

Снимки: Булфото

Три дни след проби, взети от канала на река Марица, съответното вещество, с което водата е нечиста към момента не е огласено, написа " Свободна Европа ".

``
реклама

В понеделник 28 крави починаха ненадейно след водопой от канал край реката. Заради случая беше спряно водоподаването към 48 обитаеми места, измежду които и два общински центъра – Симеоновград и Свиленград.

В сряда сутринта министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов разгласи, че съгласно пробите в канала има “доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите правила 350 пъти ”.

Тази дефиниция обаче не дава отговор на въпроса какво е веществото, което е изпуснато във водата. Проверка на “Свободна Европа ” сподели, че “амониев азот ” не съществува.

“Това е цялостна нелепост ”, съобщи доцент Иванка Спасова от Института по обща и неорганична химия към Българска академия на науките на въпрос има ли такова съединяване. " Амониев е група, в която има азот и водород и словосъчетанието “амониев азот ” е като да се каже “желязно желязо ”, изясни тя. Доц. Спасова съобщи също, че лабораторните резултати би трябвало да дават отговор какво е веществото, с което е нечиста реката, а информацията, която се изнася, е обща.

Потърсени, с цел да изяснят съответното вещество - замърсител от Министерството на здравеопазването препратиха към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково.

" Няма документално протоколи от проучванията "
В Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ ) Хасково пък липсват документално протоколи от лабораторните проучвания на водата. Това сподели пред Свободна Европа Любомир Дайновски, който е шеф на дирекция " Превантивна активност " към институцията. Потърсени за коментар от районната лаборатория в града обясниха, че протоколите са изпратени, само че " евентуално просто не са видени ".

Отказът да бъдат предоставени данни за веществото, с което е нечист каналът, беше необорим преди ден от регионалния шеф на Хасково Стефка Здравкова с съществуването на досъдебно произвеждане.

Според Димитър Куманов от рибарски клуб " Балканка " обаче “укриването на информация за положението на водите съставлява състав на закононарушение по чл.353а от Наказателния кодекс ".

Текстът, представен от него гласи, че длъжностно лице, което " укрие или разгласи погрешна информация за положението на околната среда и нейните съставни елементи - въздух, вода, почва, морски пространства - и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, се санкционира с отнемане от независимост до пет години и санкция от 100 до хиляда лв. ".

Куманов разяснява още, че “теоретично във всеки канал, който се влива в Марица, има риба, в случай че водата е чиста ”, а оповестените концентрации на замърсяване са несъвместими с живота на водните организми.

На този декор от спешния щаб в Хасково оповестиха преди ден, че взетите по поречието на Марица проби са в норма и няма място за терзания. Заради случая като превантивна мярка към момента е спряно водоподаването на 48 обитаеми места в област Хасково и към този момент няма изясненост по кое време ще бъде възобновено.

На този стадий не може да се каже каква е повода за отравянето.

Предположенията са, че става въпрос за случай с изпускане на токсини с висока централизация от торовия цех " Неохим " в Димитровград. Българска телеграфна агенция цитира прокуриста на завода, съгласно който е допустимо рисковите води да са изтекли от предприятието, което се намира в капитален ремонт.

От РИОСВ-Хасково споделиха пред Свободна Европа, че " до момента не е публично установено замърсяване от " Неохим ". Установеното замърсяване обаче е в канал, който стартира от завода и е заустен в Марица. Това е канал за отпадни води и съществува от основаването на завода, изясни Любомир Дайновски от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР