Снимки: БулфотоТази година имаше значително по-малко хора дошли да посрещнат

...
Снимки: БулфотоТази година имаше значително по-малко хора дошли да посрещнат
Коментари Харесай

Слънцето изгря заради Джулая тази сутрин във Варна

Снимки: Булфото

Тази година имаше доста по-малко хора пристигнали да посрещнат изгрева  за хипарския празник " Джулая " на плажа във Варна, написа " Булфото ".

Единици бяха и палатките на празнуващи и чакащи изгрева. Някои от плажните заведения работеха със специфична стратегия, само че също не се радваха на необикновен напор. Младежите общо взето бяха малцинство, а тия които бяха пристигнали нямаха концепция какъв е празника, от къде се е зародил и с какво се свързва.



Дори когато от плажно заведение, на изгрев, прозвуча песента на Юрая Хиип - " Джулай морнинг " те споделиха, че за първи път я чуват.

Джулаят е саморасъл за България поради естеството на неговото пораждане, като не се чества на никое място другаде по света. Появява се като хипи празник във Варна през 1980 година.



Твърди се, че е зародил като митинг против комунистическата власт, изразен в смисъла и внушението на едноименната ария на „ Юрая Хийп “. След рухването на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, само че неналичието на първоизточника за митинг трансформира с времето главната концепция на първото хипи придвижване в България. Някои настояват, че към този момент е изгубил своето в началото значение, както и че по-младите хора не са безусловно осведомени с изискванията, при които е зародил този празник или даже кой е създателят на песента.



Въпреки това въодушевлението от първите утринни лъчи, като знак на зараждащия се живот, е към момента съществена причина хората да го празнуват.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР