Снимки: БулфотоБългарски лекарски съюз с безпокойство проследи вчерашната среща в

...
Снимки: БулфотоБългарски лекарски съюз с безпокойство проследи вчерашната среща в
Коментари Харесай

БЛС в отговор на медицинските сестри: Не сме лоши хора с големи заплати

Снимки: Булфото

Български лекарски съюз с безпокойствие наблюдава вчерашната среща в Министерски съвет, последвалите изявления в медиите и тиражираните в общественото пространство внушения и изказвания. Безпокойство, подбудено от обстоятелството, че експерти, с които ние работим всекидневно в екип, косвено застанаха против нас - лекарите. Това се показва в позиция на БЛС относно провелата се през вчерашния ден среща сред премиера Бойко Борисов и протестиращите медицински сестри, написа Novini.bg. 

По време на срещата, умишлено или не, се насади внушението, че лекарите са “лоши хора с огромни заплати ”. Внушение, внасящо в допълнение напрежение в съсловието, задълбочаващо спора и опълчването сред работещите в бранша. Създаде се обстановка, от която не печели никой, нито експертите по здравни грижи, нито лекарите, минимум пациентите. Ситуация, в която има единствено губещи.

Остро възразяваме против направените внушения, че „ парите за здраве отиват в джобовете на лекарите “. Същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един миг могат да бъдат подведени под правосъдна отговорност.

Цитираните по време на диалозите лекарски заплати са единици, освен това – немалка част от експертите по здравни грижи у нас получават по-високо заплащане от желаното от тях (две минимални работни заплати). Заплатите на лекарите и експертите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болничното заведение от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти.

БЛС не е спирал да се бори за достойното възнаграждение на своите сътрудници. Съсловната организация изиска и съумя да извоюва в НРД 2020-2022 да има осезаемо покачване на цените на клиничните пътеки - единствен за момента легален метод за повишение на приходите на лечебните заведения и респективно - приходите на работещите в тях. За първи път БЛС извоюва да се запише най-малък % от приходите на лечебното заведение, които да са обезпечени за заплати на лекарите и експертите по здравни грижи. Нещо повече: Като страна в договарянията по Националният рамков контракт Съсловната организация предложения и за първи път управлението на БАПЗГ участва на договарянията.

БЛС неведнъж е заявявал, че не поддържа неприятните практики и злоупотребите, неведнъж е упорствал - има ли отговорни те да бъдат наказвани с цялата суровост на закона. Всеки опит за резюме и втълпяване на групова виновност е погрешен и рисков. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е посредством спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито посредством обострянето на връзките сред експертите, които работят всеки ден дружно, един до друг, под голямо напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР