снимки: БтвПрофесионалните шофьори да преминават задължителни прегледи за сънна апнея.

...
снимки: БтвПрофесионалните шофьори да преминават задължителни прегледи за сънна апнея.
Коментари Харесай

Експерти искат задължителни прегледи за сънна апнея за професионалните шофьори

снимки: Бтв

Професионалните водачи да минават наложителни прегледи за сънна апнея. За това упорстват от Българско сдружение по сомнология. Според тях заспиването зад кормилото е причина за огромна част от тежките произшествия на пътя, предава Бтв.

След злополуката отпреди два дни, при която задремал турски камионджия блъсна рейс на градския превоз и по знамение нямаше починали, българското сдружение по сомнология още веднъж подсети предлагането си водачите да минават наложителни прегледи, а не пожелателни, както е сега. 15 % от мъжете сред 30-60 години страдат от сънна апнея, без да знаят за това.

Влошеният сън през нощта дава резултат през деня. Много от страдащите даже не подозират.



„ Може да докара до понижено внимание, понижена централизация по време на шофиране и при монотонни обстановки на автомагистрали – заспиване на кормилото, които са повече от минута се броят към този момент за сън, и тези хора са по-голям % от предизвикващите катастрофи по пътищата, в сравнение с използвалите алкохол. В съпоставяне алкохол и сънна апнея – сънната апнея е по тежък рисков фактор за причиняване на ПТП от алкохола, сподели неврологът доцент Милена Миланова.

 

Христо Христов е интернационален водач от 18 години и е подготвен да се подложи на проучване.

" И за мен ще е по-спокойно да знам, че съм здрав и мога да ръководя една 40-тонна комбинация по пътищата, да съм сигурен, че несъзнателно няма да направя някоя пакост ”, съобщи Христо Христов.

Илиян Филипов управлява транспортна компания с над 1200 водачи и също поддържа концепцията за проучване на хората зад кормилото.

" Този обзор за сънна апнея е обикновено да бъде в медицинския обзор, който се прави на всеки пет години или на всяка промяна на месторабота на един лидер ”, сподели Илиян Филипов, притежател на транспортна компания.

Повечето европейски страни към този момент са въвели наложителни медицински проучвания за болестта, които се заплащат от Здравната каса.

У нас случаите зачестяват изключително през лятото.

" Изключително е сериозен казуса с гастарбайтерите, тъй като, преминавайки през България, те са на последната права от 30-часово пътешестване в топло време, минали са 6-7 граници и към този момент минавайки през нашите автомагистрали, доста са изморени, заспиват и убиват цели фамилии ", съобщи Владимир Тодоров.

И едвам, когато стане непоправимото, се търси отговорност от отговорните.

Едва пет % от наложените наказания на задгранични водачи за осъществени нарушавания у нас, се заплащат от тях. Най-голям е казусът при турските водачи. Там събираемостта на наложените санкции клони към 0, тъй като турската страна не дава данните притежателя и на процедура не се санкционират.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР