Снимки: btvnovinite.bgОсем месеца след тържественото полагане на първа копка на

...
Снимки: btvnovinite.bgОсем месеца след тържественото полагане на първа копка на
Коментари Харесай

Месеци след първата копка: Все още не се работи по отсечката от „Хемус” между Шумен и Търговище

Снимки: btvnovinite.bg

Осем месеца след тържественото полагане на първа копка на новата права от автомагистрала „ Хемус ” сред Шумен и Търговище по трасето към момента не се работи, заяви БТВ.

Причината е закъснение на процедурите за отчуждаване на частни земи и заведени голям брой каузи от недоволни от избраните размери на компенсациите притежатели.

Началото на строителните действия на новата права от автомагистрала „ Хемус ” сред Белокопитово и Буховци беше обещано на 16 август 2018 година Осем месеца по-късно обаче градежът към момента не е почнал поради забавените процедури по отчуждаване на частните аграрни земи. Трасето с дължина 16,5 километра би трябвало да бъде приключено през 2021 година, а цената е 120 милиона лв..



Три ниви на шуменеца Христо Христов би трябвало да бъдат отчуждени. Мъжът обаче апелира процедурата пред съда, неудовлетворен от избраната му сума за обезщетение.

„ Тези ниви ги осакатяват, като в едната ми оставят 1,95 декара, залепнали до автомагистралата. Какво ще я върша тази равнища? От другата ми оставят 2,11 декара и от идната ми оставят 5,9 декара. Реално компенсацията, което ни оферират, е 552,56 лева, което нас не ни удовлетворява. Това е обеден обир ”, безапелационен е Христов. Стойността на компенсацията се дефинира посредством оценка от експерт, което взема под внимание категорията на земята и цената на покупко-продажбите за продажба по документи в този регион в границите на една година.

„ Ако погледнете регистъра по вписванията, там цената е почти 300-400 лв.. Това е по документи, когато е осъществена покупко-продажба на парцели. Тази пазарна цена се дефинира от експерт и тя е основата, на която се дефинира какво би трябвало да бъде компенсацията. Тоест вписвайки по-ниска цена от действителната, няма по какъв начин вещото лице да дефинира по-висока цена за обезщетение ”, обясни проф. Стефан Желев, регионален шеф на Шумен. Новата права на автомагистрала „ Хемус ” обгръща терени от областите Шумен и Търговище, които към момента чакат строителната техника.

Повече от половин година след полагането на първата копка строителната площадка на новата права на автомагистрала „ Хемус ” към момента е пуста и няма нито сантиметър положен асфалт.

Само за територията на Шуменска област избраните за отчуждаване парцели са 214, като общо има формирани 25 каузи по тъжби на недоволни от компенсацията притежатели.

Сред тях е и арендаторът Радослав Василев, който не желае пари, а земя.

„ Няколко ниви ми осакатяват и на мен и узнавам за тази ниска цена. Аз желая земя за земя заради естеството на работата ми. Онзи ден имам договорка – 1230 лв. действителна цена, продал съм 180 декара ниви поради един склад ”, сподели земеделският производител. От Агенция „ Пътна инфраструктура ” обясниха, че през идващия месец ще стартира строителство по към този момент отчуждените земи, а за останалите ще се чака привършване на делата и решение на съда.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР