Снимки БлицСтотици се стекоха днес в църквата Света София в

...
Снимки БлицСтотици се стекоха днес в църквата Света София в
Коментари Харесай

Опечалени близки и приятели се сбогуваха с Жорж Ганчев

Снимки Блиц

Стотици се стекоха през днешния ден в църквата " Света София " в столицата, с цел да си кажат последно " Сбогом " с Жорж Ганчев, съобщи Блиц. В понеделник на 79-годишна възраст умря един от най-колоритните ни политици, държавник и състезател.

``
реклама

Сред посетилите поклонението в столицата бяха обичаната на Жорж Ганчев - Валентина Танева (или както той й викаше Шуши), актьорът Славчо Пеев, икономистът и някогашен министър Николай Василев, Александър Томов, Петър Берон и сътрудник Иван Тенев, певицата Диана Дафова и още доста други.

Съпругата на починалия не пусна кърпичката от ръката си, само че опита да бъде мощна макар скръбта си.



Той беше народен представител и неколкократен претендент за президент. Изявяваше се и като артист, музикант и публицист. Една от най- известните му реплики е " Не ме гледай мъдро, българино! "

Георги Ганчев Петрушев, както е формалното му име, е роден на 29 август 1939 година в Пловдив.
 



Следва в Националната спортна академия и става по-късно първенец на България по фехтовка, играе и баскетбол в " Академик " София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Модьор.
 



В началото на 60-те години се дами за английската поданичка Уенди А и отпътува с нея на Острова. Твърди се, че това е част от интервенция на Второ основно ръководство на Държавна сигурност, чийто помощник точно по английска линия е Георги Петрушев с псевдоним Жорж. Псевдоним, който той наложи като свое име.
 



Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист, досри продужент в киното и театъра в Англия и Съединени американски щати.  След 90-та година става един от учредителите на Съюз на демократичните сили.  Председател е на Националното патриотично обединяване (НПО), учредено през 2004 година
 



Неправителствени организации взе участие в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 година не съумява да събере 4 от гласовете, с цел да бъде показана в Народното събрание.
 



Автор, продуцент и водещ на предаването „ Жорж в деяние “ по „ ТВ 2000 “ през 2005 година, създател на стихосбирки и записки. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен жител на щата Оклахома, Съединени американски щати.



На президентските избори през 2016 година се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, дружно с Кольо Парамов.
 



Многообразна персона,определяна и като спорна - сред политиката, популизма, апелите за национализъм и почитание към институциите. С думите: не желая постове, а поста Жорж Ганчев прави един от многократните си опити да стане президент.
 



Жорж Ганчев: На подобен човек ще повярвате ли - човек, който в никакъв случай не е взимал заплата от България, от 1961 г.; човек, който към този момент шеста година към този момент дава живота си кариерата си и всичко, без пари, в България, с цел да помогне на тази страна?
 



Успехите в Западна Европа и Съединени американски щати са измежду персоналните аргументи за горделивост, които Жорж Ганчев постоянно показва в обществените си изяви. Макар и през разнообразни позиции и хрумвания, отстоява желанието за смяна в България до последните си дни. 



Жорж Ганчев: Да направиш жест, да дадеш нещо на хората е най-голямото наслаждение, защото то те стимулира.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР