Снимки: БлицСилен вятър нанесе щети в различни области на страната.

...
Снимки: БлицСилен вятър нанесе щети в различни области на страната.
Коментари Харесай

Вятърът докара в България Апокалипсиса! Хиляди са без ток, десетки изкоренени дървета, на места положението е бедствено

Снимки: Блиц

Силен вятър нанесе щ ети в разнообразни области на страната. Аварийни екипи реагираха на десетки сигнали за паднали дървета и отнесени покривни структури. Заради вятъра хиляди клиенти на ЧЕЗ в Северозападна България останаха без електрозахранване. 

Най-усложнена през целия ден беше обстановката в областите София и Враца. В столицата са постъпили над 50 сигнала, множеството от тях за паднали клони и дървета. Вследствие на бурния вятър на ул. „ Пиротска “ падна железна облицовка на покрив, написа Блиц.



При случая няма потърпевши хора. Десетки фотоси и видеа разгласиха потребителите на обществената мрежа „ Facebook “ за паднали светофарни уредби, пътни знаци, клони затиснати коли, откъснати ламарини от здания и други











В „ Пирогов “ са минали и две дами, потърпевши от летящи предмети. И двете са били с рани в региона на главата. След като дежурният екип ги е обработил дамите са били освободени. На територията на област Враца са постъпили над 40 сигнала. Заради усложнената обстановка Кризисният щаб за отбрана на популацията при бедствия и повреди в града организира съвещание.

По информация на щаба на територията на Община Враца е минал вятър с пулсации от 115.2 км. в час. Вследствие на ураганния вятър в районна на Е-79, преди влизане във Враца, посока Монтана, се прекатурнаха два товарни автомобила, а различен, в посока София върху мантинелата. На ул. „ Поп Сава Катрафилов “ дърво падна върху движещ се лек автомобил. В града са съборени два билборда, счупените са витрините на десетки търговски обекти, както и на залата на Драматично-кукления спектакъл.

Силният вятър е откъснал и част от покрива на постройката на бившето кино в града. Две лица са с леки пострадвания, в резултат на паднали предмети и са обслужени в Центъра за незабавна здравна помощ. Във Враца ще бъде образувана комисия, която ще извърши оглед на вредите от мощния вятър и ще направи оценка на нанесените провали. В област Монтана подадените сигнали са 7 (за град Берковица и град Вършец). През деня са подадени и 6 сигнала за паднали дървета и затиснати три автомобила в региона на Боровец. За благополучие там също няма потърпевши.

Междувременно от Министерство на вътрешните работи разпространиха препоръки по какъв начин да се предпазим в такова време:

Ако сте вкъщи, при пораждане на смерч или извънредно мощен вятър, изключете тока, водата и газта, затворете компактно вратите и прозорците. Не оставайте навън, незабавно потърсете място за заслон, тъй като има заплаха от падащи парчета от постройките и други предмети, които могат да ви наранят. Ако сте надалеч от вкъщи си, влезте в социална постройка, подлез, потърсете сигурен заслон. Ако сте на път, спрете автомобила си навън място, надалеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на заплахата.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР