снимки: berlinale.deДокументалният филм Die Grube“ (буквален превод: Ямата“), който разказва

...
снимки: berlinale.deДокументалният филм Die Grube“ (буквален превод: Ямата“), който разказва
Коментари Харесай

Перспективно германско кино: Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на Берлинале

снимки: berlinale.de

Документалният филм „ Die Grube “ (буквален превод: „ Ямата “), който споделя за общоизвестния басейн с топла вода във Варна, прочут като Гьола, ще взе участие в 69-ия Международен кинофестивал в Берлин. Това се вижда от програмата на Берлинале, което ще се организира от 7 до 17 февруари.

Режисьор на кино лентата е Христиана Райкова. Тя родена във Варна, само че от 2004-а учи и живее в Германия. „ Die Grube “ е четвъртия ѝ филм. Той ще бъде показан в раздела „ Перспективно немско кино “.

Според анонса в уеб страницата на фестивала, филмът показва в затвореното пространство на Гьола другите страни на българската реалност посредством другите си гости. Минералният басейн се трансформира в забавен аналог на термите от епохата на античния Рим, които са били център на публичния живот.



По неразбираема причина, в уеб страницата на Берлинале обаче е написано, че минералният басейн се намира не във Варна, а в несъществуващия български курорт „ Златен бряг “. Най-вероятно става въпрос за елементарна неточност.

Трейлърът на кино лентата, спомагателна информация за продукцията и за авторката ѝ можете да намерите тук.

Припомняме, че ориста на Гьола с топла вода във Варна следва да се промени радикално и то напълно скоро. Миналата година регионалният шеф Стоян Пасев съобщи, че той евентуално ще престане да съществува в този тип още до идващото лято. Най-вероятно също така къпането с топла вода ще стане платено.

„ Ясно е, че " Гьола “ е противозаконен все още. След като стане прехвърлянето от страната към общината на минералните източници, тогава тя ще дефинира таксите и разпоредбите. Сега има самоизлив на минералната вода и знаем всички по какъв начин се употребява, там се събират всевъзможни хора, перат се килими, къпят се клошари и се бръснат. Недопустимо е в 21 век в центъра на града да има такова нещо. Една от версиите е да се направи социална къпалня с такси, което е обикновено. Общината ще го стопанисва и има алтернатива за отдаването на концесия и да се употребяват от един източник няколко ползватели “, съобщи ожбластният шеф на Варна в изявление за уеб страницата Varna24.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР