Снимката по-горе е първата модна фотография в света. Направена е

...
Снимката по-горе е първата модна фотография в света. Направена е
Коментари Харесай

Едуард Щайхен – първият моден фотограф в света

Снимката нагоре е първата фешън снимка в света. Направена е от фотографа Едуард Щайхен през 1911 година за априлския брой на списание Art et Décoration. Роклите на фотографията са на дизайнера Пол Пуаре.

Разбира се, фешън списания имало и преди тази дата – Harper’s Bazaar излиза от 1860 година. Но в тези издания се разказвало и показвало повече за стилния метод на живот, като разбиране доста по-общо от облеклата – интериор, държание, светските персони. Облеклото се илюстрирало с рисунки, преди Щайхен да направи първите си фешън фотоси, които по думите на редактора на списанието „ наподобяват на произведение на изкуството “. През 1923 година Condé Nast, издателите на Vogue и Vanity Fair, го поканили за основен фотограф на изданията.Едва в този момент, десетилетия по-късно, нюйоркският музей Уитни провежда галерия, която подчертава върху стилните фотоси на Щайхен.  Той бил непосредствен другар и фотограф на Шанел и мадам Вионет, която била обичаната му моделиерка. Фотографът считал, че на фотографията постоянно би трябвало да се демонстрира дамата в най-красивата й поза – моделите на фотосите му заставали в загадъчни полусенки, тъй че да подчертаят себе си и облеклата.

Щайхен търсел най-красивото и у хората, които му театралничили. Един следобяд в студиото му пристигнал Чарли Чаплин, заявявайки че има единствено 20 минути за фотоси, а останал на приказки до сутринта. Грета Гарбо, откакто видяла фотосите си, споделила – Само ти ме разбираш, би трябвало да станеш режисьор. Един път, когато бил на отмора в Гърция с Айседора Дънкан, Щайхен взел назаем фотоапарат от притежателя на хотела и направил най-известните фотоси на популярната танцьорка на Акропола.



И до през днешния ден стилните фотографи по света следват традициите, които техният пръв преподавател им оставил – в играта със светлината, в търсенето на най-подходящия ракурс и в това да се покаже най-красивото лице на модела.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР