Снимката на езеро във формата на сърце определено звучи като

...
Снимката на езеро във формата на сърце определено звучи като
Коментари Харесай

Да, това езеро във формата на сърце е истинско - но има смъртоносна история

Снимката на езеро във формата на сърце несъмнено звучи като нещо, което е обработено с фотошоп и се популяризира във Фейсбук на всеки Свети Валентин, само че прелестната форма на езерото Спирит, Вашингтон, е напълно действителна.

То обаче не постоянно е изглеждало по този начин. Вместо прелестната форма на сърце, която виждаме през днешния ден на сателитни фотоси, езерото е било по-скоро горната половина на сърцето, като източният и западният ръкав са били тясно свързани. 

Някога то е било и известна туристическа дестинация, гъмжаща от плувци, моряци и риболовци, които са отсядали в хижите и вилите към езерото.

Yes, This Heart-Shaped Lake Is Real – But It Has A Deadly History
— IFLScience (@IFLScience)
Всичко това се трансформира със смъртоносното изригване на вулкана на планината Сейнт Хелънс, която се намира югозападно от езерото, на 18 май 1980 година Изригването води до повишение на височината на повърхността на езерото с близо 60 метра, а последвалото свлачище от парчета изтласква водите му към близката суша.

Постепенно обаче водата се връща назад върху отломките, създавайки по-широкото, по-плитко и сърцевидно езеро, което познаваме през днешния ден. Освен променената анатомия на езерото Спирит, в него се намират и плаващи дънери, изкоренени от изригването, които припомнят за случилото се преди близо 45 години.

Отдавна са отминали дните, когато водите на езерото са били цялостни с туристи - в този момент достъпът до обекта е стеснен, като риболовът и плуването са строго неразрешени, макар че има обособена наблюдателна площадка, която е отворена, когато изискванията разрешават. 

Sunset with a view of Mt. St. Helens and Spirit Lake, Washington [OC][1800x1200]
— Earth Porn (@EarthPorn2020)
Вместо това езерото Спирит се резервира като естествена лаборатория за проучване на възобновяване на ландшафтите след вулканични изригвания, като непокътнатата му дървена поставка съставлява необикновен интерес за откривателите.

" Повече езера биха имали рогозки от трупи, само че постоянно трупите се отстраняват за отдих и рандеман на дървесина ", споделя инженерът по околна среда Джим Гауел, който учи езерото, в диалог с Обсерваторията на Земята на НАСА.

" Бихме желали да научим за други езера в света с огромен брой плаващи трупи, с цел да ги съпоставим с езерото Спирит. "

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР