Снимката е публикувана към обявата на частния съдебен изпълнител Парцел

...
Снимката е публикувана към обявата на частния съдебен изпълнител Парцел
Коментари Харесай

Съдебен изпълнител продава 70 дка до морските сараи на Доган за 58 млн. лв.

Снимката е оповестена към обявата на частния правосъден реализатор

Парцел от близо 70 дка с няколко дребни изоставени хотелски здания край Бургас е разгласен за продажба от частен правосъден реализатор. Имотът се намира в лесопарк " Росенец ", а търгът се провежда по искане на общината поради задължения на притежателя " Атиа резорт ". Началната цена е малко над 58 млн. лева, като дали ще има покупател ще стане ясно в средата на август. Интересното на офертата е, че забележителният по повърхност парцел в миналото е бил благосъстоятелност на компании, свързани с фонда Equest, а през днешния ден близо до него се намират така наречен морски сараи на Ахмед Доган.

На брега

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Целият парцел е 69 344 кв.м и попада в местността Отманли на юг от Бургас. В него има построени два дребни хотела на по два и три етажа с общо 29 стаи, трета недостроена постройка и обособена трапезария, като постройките от дълго време не се употребяват и са в неприятно положение. Общата им повърхност е малко над 2300 кв.м. От обявата на частния правосъден реализатор Станимира Николова излиза наяве, че парцелът граничи на север с Черно море и до него има асфалтиран път, само че парцелът е обраснал и мъчно пристъпен. Районът в близост е горски и има почивни станции.

Началната цена е 58.2 млн. лева с включен Данък добавена стойност, като предложения се подават от 12 юли в продължение на месец. Евентуални оферти ще бъдат отворени на 13 август сутринта.

Длъжникът

Публичната обмен се провежда по искане на община Бургас. Оттам прецизираха, че " Атиа резорт " има неплатени малко под 500 хиляди лева локални налози и такси.

Отделно от това върху парцела има вписани и ипотеки, които са подписани през януари и през юни 2012 година надлежно с Bankia и Banco CAM. По-голямата част от парцела (84.05%), е заложена в първата банка, а останалите 15.95% - във втората. Ипотеката е направена по отношение на заем, провиснал на едноличния притежател на " Атиа резорт " - компанията Atia Spain (в ликвидация), която пък финансира плана в България. От доклада за 2016 година, който е последният, подаден в Търговския указател, излиза наяве, че българското сдружение има получени 54 млн. лева заеми от свързани лица, а насъбраната загуба към края на годината е над 104 млн. лева

Според информацията в доклада в разгара на рецесията през 2009 година планът е замразен, само че три години по-късно е бил обновен. Подобно на Atia Spain, която е в разпродажба от 2013 година, напролет на 2014 година " Атиа резорт " също влиза в произвеждане по разпродажба, само че седем месеца по-късно едноличният притежател взема решение да продължи активността на сдружението. Към 2016 година задачата на компанията е да продаде парцела дружно с направения механически план и добитите разрешителни за градеж, които обаче е трябвало да бъдат възобновени.

Верига от притежатели

В формалните регистри няма информация кой има испанската компания, която не е обществена и която от шест години се ръководи от ликвидатори. От подадените удостоверения в българския търговски указател се вижда само, че капиталът й е 13.32 млн. евро и е напълно импортиран.

Самата " Атиа резорт " е записана през есента на 2007 година с предмет на активност придобиване и ръководство на парцели. Тя е купила крайбрежния имот в средата на 2008 година от сдружение с сходно име - " Атиа риъл истейт дивелъпмънт ", и също с испански притежател (Arendal Desarrolos Inmobiliarios). Сделката тогава е подписана за 78.2 млн. лева

Преди " Атиа риъл истейт дивелъпмънт " притежател на парцела е бил " Селур ВК холдинг " на Васил Костадинов, който пък през 2003 година го е купил от " Електрон напредък " и " Атиа холидейс " за малко над 197 хиляди лева, в случай че се съди по данните в имотния указател.

Следите на последните две сдружения водят до фонда Equest. " Атиа холидейс " не съществува като компания от 2014 година, само че до тогава притежател й е било сдружението " Иммофинанс ", което е част от групата на Equest. " Електрон напредък " пък е благосъстоятелност на компанията " Милтех " на Георги Крумов, който в миналото управляваше фонда. Equest преди години придобиваше крупни активи в България главно в недвижимите парцели, търговията и услугите и трябваше да стане вложител в плана " Супер Боровец ". Впоследствие напусна локалния пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР