снимката е илюстративнаЕкип от над 10 лекари от различни специалности

...
снимката е илюстративнаЕкип от над 10 лекари от различни специалности
Коментари Харесай

Хирурзи спасиха живота на 5-годишно момченце със срязана от стъкло ръка

снимката е илюстративна

Екип от над 10 лекари от разнообразни специалности избавиха живота на 5-годишно момченце от Казанлък с тежко порязана ръка в региона на китката и дланта.

На 6 юни вечерта детето играело със сестричката си у дома, когато децата инцидентно счупили остъклената част на холната врата. Парче стъкло пронизало дясната ръка на детето, предизвиквайки разкъсвания на съществени връзки в региона на дланта и пръстите и изобилна кръвозагуба.

Линейка на незабавна помощ незабавно води потърпевшото дете в Спешния кабинет на болница „ Тракия “ в Стара Загора, където казусът е стихотворец от съдовите хирурзи доктор Павел Атанасов и доктор Антон Елкин. Те съумяват да спрат кръвозагубата и по най-бързия метод да образуват мултидисциплинарен екип от лекари. „ Имаше заплаха детето да загуби освен ръката си, само че и живота си, защото изцяло беше прерязана една от главните артерии на ръката в региона на китката и дланта – артерия улнарис, както и един от значимите нерви – улнарния нерв. Прерязани бяха и сухожилията на 3-ти, 4-ти и 5-ти пръст “, изясни доктор Павел Атанасов.

Лекарите от „ Тракия “ се обаждат на сътрудниците си неврохирурзи от УМБАЛ „ Проф.д-р Ст.Киркович “, откъдето идват доктор Божидар Петров, доктор Иван Миндов и доц.д-р Стефан Вълканов. Те съумяват да възстановят прекъснатите нерви на детската ръка. „ Това стана под микроскопски надзор с потребление на специфични увеличителни очила и друга инсталация, с каквато е оборудвана нашата операционна, защото нарушените структури са доста дребни “, уточни доктор Антон Елкин. След неврохирурзите той и доктор Павел Атанасов се залавят с възобновяване на прекъснатата артерия улнарис, а сътрудника им Ортопедично поделение, доктор Митко Георгиев, зашива прекъснатите сухожилия в ставния уред на ръката на детето.

Петчасовата интервенция минава под анестезиологичния надзор на началника на Операционен блок в болничното заведение, доктор Иван Калчев с анестезиологична сестра Жулиета Андреева и консултациите на педиатъра и детски невролог доктор Гергана Сарайлиева – Карамихова плюс инструментиращите експерти Цанка Тодорова и Станислав Папазов.

На петия ден след случая – 11 юни, детето е изписано от отделението по „ Съдова и ендоваскуларна хирургия “ на Болница „ Тркия “ с възобновен 95% двигателен размер на ръката. „ Малкият пациент има доста добър отговор във връзка с възобновените нервни структури като флексия, екстензия и ротация на засегнатите пръсти. Те имат естествена сензитивност, само в палеца детето към момента усеща леко изтръпване, което се чака скоро да отшуми “, изясни доктор Павел Атанасов. Прогнозите са, че детето ще възвърне ръката си на 100%. / Pik.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР