Снимката е илюстративна Преди да се реализира идеята на Бойко

...
Снимката е илюстративна Преди да се реализира идеята на Бойко
Коментари Харесай

Варна се превърна в хъб за синтетичната дрога към Европа


Снимката е илюстративна

Преди да се осъществя концепцията на Бойко Борисов за газовия хъб край Варна, варненското пристанище явно към този момент се е трансформирало в хъб за превозване на голямо количество синтетичната дрога към Европа. Заловената и превозен през града дрога към този момент се мери в десетки тонове. Варненската апелативна прокуратура заяви в петък, че двама холандци са задържани по обвиняване за контрабанда на 16.2 тона съставки за произвеждане на амфетаминопроизводни прекурсори през пристанището на Варна. Стоката е за милиарди евро и е била вкарвана на три пъти.

Първото количество е било 4.3 тона прекурсор ПМК, който се е употребява за производството на амфетамини и екстази. Втората пратка е била от 7.5 тона прекурсор AПAA, който служи за произвеждане на амфетамини и метаамфетамини. При третия случай са прекарани 4.4 тона прекурсор АПААН, който също се употребява за амфетамини.

Прокуратурата оповестява, че стоката е пристигнала на пристанище Варна-Запад с кораби. Случаят е регистриран като интернационален проблем в " Евроджъст " в Хага.

На известията на Варненската апелативна прокуратура въпреки всичко не може да се има цялостна религия, тъй като институцията има проблем с измерването на тоновете дрога.

На 25 май същата прокуратура заяви, че са хванати шест тона амфетаминопроизводни, отново на пристанище Варна - Запад. Отново става дума за прекурсора АПАА.

Пратката е била открита в резервоар, дошъл от Китай, а получателят ѝ бил жител от Европейски Съюз. Обявено бе, че става дума за 300 чувала, които са декларирани като лимонена киселина.

Само четири дни по-късно откритото количество внезапно се сви до 2.5 тона, а чувалите станаха 600. Проверка на Mediapool откри, че първата информация, обявена от варненската прокуратура, е неверна. Държавното обвиняване очевидно доста е желало да се похвали бързо с огромния удар и е съобщило на процедура подправена вест.

Причината за грешката е, че дрогата е били ситуирана " шахматно " измежду хванатите чували с лимонена киселина. Целта на контрабандистите била да минимизират риска, тъй като при инспекция управляващите биха могли да уцелят чувал с легалната субстанция. Прокуратурата обаче е избързала да заяви за целия тонаж на товара преди дрогата да бъде отделена от лимонената киселина.

Въпросните 2.5 тона амфетаминопроизводното вещество АПАА се прави оценка на над 500 милиона евро.

В случая с холандците става дума за превозване на близо шест пъти по-голямо количество.

Основен консуматор на този вид прекурсори са страните от Западна Европа, като през последните години такива незаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати са засичани и в Централна и Източна Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР