Снимката е илюстративна Кметовете ще могат да сключват договори с

...
Снимката е илюстративна Кметовете ще могат да сключват договори с
Коментари Харесай

Частни охранители ще могат да пазят градовете и селата и да задържат нарушители


Снимката е илюстративна

Кметовете ще могат да подписват контракти с частни охранителни компании, които да се грижат за сигурността на цялото обитаемо място. Това става допустимо, откакто Народното събрание одобри на второ четене напълно новия Закон за частната охранителна активност, заяви в. “Сега “.

Със закона се вкарва нов лиценз, който ще се дава за " защита на урбанизирани територии ". Охраната ще включва отбрана от противоправни похищения върху имуществото и популацията посредством наблюдаване, надзор и реакция с мобилни охранителни патрули.

Законът

Според закона охранителите ще имат право да носят огнестрелно оръжие, да употребяват физическа мощ, помощни и механически средства.

Частните охранители обаче ще могат да задържат обещано лице единствено до момента в който пристигна полиция, която да предприеме съответните процесуални дейности.

Практиката

Практиката в този момент е кметовете на по-малките обитаеми места да подписват контракти с частни охранителни компании за учебни заведения, защита на паркове, на водоеми, обособени общински здания и други

В огромните градове като да вземем за пример София, Варна, Пловдив има и общински полиции. Те са подразделения към Министерство на вътрешните работи, като регионалните дирекции на вътрешните работи подписват контракти с кметовете за вдишване на избрани действия по сигурността. Полицаите получават заплатите си от Министерство на вътрешните работи, подчиняват се на вътрешния министър, само че извършват и заложените в контракта отговорности, за които общината заплаща избрана сума на Министерство на вътрешните работи.

Вероятно след приемането на закона доста обитаеми места ще предпочетат частната защита, тъй като нормално полицията по места е извънредно незадоволителна.

Коментарите

Българска социалистическа партия подлага на критика новия Закон за охранителната активност,защото дава опция за приватизация на активност, която е в прерогативите на МВРи „ още един лост за корупция “.

" С измененията в новия закон за охранителната активност ние на пракитка публично оправдаваме Министерство на вътрешните работи.Въвеждането на новите права по никакъв метод не подсигурява на хората сигурността, живота и здравето. И се вкарва още един лост за корупция.Вчера надали не бяха написани имената на компаниите, които ще вземат участие в консултативния съвет. " Така депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов разяснява закона пред Нова телевизия. Според него на кметовете се дава опция „ да си дефинират компании, да си дефинират спонсори за изборите и така нататък, до момента в който с Министерство на вътрешните работи няма социална поръчка ".

Според Българска социалистическа партия задачата на ръководещите е да бъде отстранена конкуренцията в частната охранителна активност в интерес на компаниите, близки до ГЕРБ.

Управляващите отхвърлиха обвиняванията. Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев сподели, че с предоставяне на право на кметовете непосредствено да подписват контракти с охранителни компании, болшинството не абдикира от защитата на публичния ред.

" Не може във всеки парк непрекъснато да има служители на реда. Полицаите имат и функционалности по откриване на закононарушения, по придвижване по пътищата – имат доста задания. От това може да ги освободим, в случай че кметът или общината реши, че би трябвало защита на тази инфраструктура ", сподели Маневпред Нова телевизия.Той разясни, че частни гардове ще се наемат за запазване на паркове, спирки, зали и така нататък

В живо включване известният като " селския шериф " Росен Русанов - кмет на плевенското село Буковлък назова ограниченията " безусловно несъответстващи ".

" Няма никакъв смисъл това нещо - страната абдикира “, сподели Русанов. „ Институцията, която би трябвало да се грижи за обществото и е дала клетва, че ще прави това, се отдръпва и дава право на частните компании. За селата няма пари за това нещо ", добави той.

Депутатът от ГЕРБ Манев разясни, че законът е дал пълномощия на частните гардове за задържане и потребление на физическа мощ и помощни средства. Не се налагакметовете на села да заплащат, а кметовете на общини ще преценяват " дали могат да си разрешат това от бюджета ", сподели още Манев.

Бизнесът

Това обаче значи, че на процедура жителите и компаниите ще заплащат два пъти за едно и също нещо посредством налозите си, защото в едно обитаемо място ще има по едно и също време частна защита и полиция. Отделно мнозина охраняват офисите си и жилищата си с разнообразни средства, за които също заплащат. Бюджетът на Министерство на вътрешните работи всяка година е над 1 милиарда лева, а при започване на месеца министър председателят Бойко Борисов даде обещание в допълнение още 100 млн. лева за заплати на служителите на реда, след следващите им митинги.

За това бизнесът неведнъж се е обявявал против отпущането на пари на Министерство на вътрешните работи, в случай че не се създадат нужните промени, с цел да стане полицията ефикасна. " Година след година всички следим непрекъснатия напън за увеличение на разноските за бранш " Сигурност ". Пак година след година ние не виждаме възстановяване на чувството на жителите за гаранции за личната им сигурност или за отбраната на тяхното имущество ", написаха преди дни от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) във връзка обещанието на Борисов да даде още 100 млн. лева за полицейски заплати.

" Реалната стопанска система е принудена да устоя, нагледно казано, още едно Министерство на вътрешните работи в лицето на частните охранителни компании, които охраняват собствеността на предприятията. И преди, и в този момент по абсурден метод частните охранители се оправят по-добре със дилемите си при доста по-ниско възнаграждение на чиновниците им, които въобще нямат привилегиите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи ", отбелязва още бизнесът.

В частните охранителни компании у нас работят над 130 000 души, до момента в който униформените служители на реда са към 30 000 на щат в Министерство на вътрешните работи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР