Снимка zname.bgТурският вицепрезидент заяви в интервю за турската частна телевизия

...
Снимка zname.bgТурският вицепрезидент заяви в интервю за турската частна телевизия
Коментари Харесай

Турция: Няма да преотстъпим и педя земя, и капка море на Гърция

Снимка zname.bg

Турският вицепрезидент съобщи в изявление за турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, че Турция е твърдо решена да не преотстъпи нито на Гърция, нито на който и да било различен и педя земя или капка вода в морето.

Думите на Фуат Октай бяха в отговор на въпрос за обстановката в Източното Средиземноморие, където Турция спори със своята съседка Гърция за морските пространства и правата върху въглеводородните находища в тях, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Фуат Октай в случай че тезите на гръцката страна бъдат признати, това би означавало Турция да бъде заклещена до крайбрежието си и " никой търговски транспортен съд от Турция, която от три страни е оградена с морета, да не може да работи в открити води ". В удостоверение на думите си той показа карта на гръцките искания.

" Искат да приклещят Турция към сушата. Искат да разгласят нов Севър. Ние късаме този Севър ", сподели той, сравнявайки обстановката с ситуациите в Севърския контракт от 1920 година, с който Османската империя понася обилни териториални загуби след провалянето си през Първата международна война.

По въпроса за Източното Средиземноморие и разногласията за въглеводородните запаси там Октай съобщи: " Ние имаме континентален шелф. Ще вършим изследвания в региона, където се намираме. Както го вършим в Черно море, по този начин ще го вършим и тук ".

По думите му Турция може да прави изследвания където си изиска в личния си континентален шелф, без да й е нужно ничие позволение или утвърждение.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР