Снимка zname.bgГоворителят на външното министерство на Нидерландия Дирк-Ян Вермей съобщи,

...
Снимка zname.bgГоворителят на външното министерство на Нидерландия Дирк-Ян Вермей съобщи,
Коментари Харесай

От Хага не подкрепят българското решение за преговорите на Скопие с Европейския съюз

Снимка zname.bg

Говорителят на външното министерство на Нидерландия Дирк-Ян Вермей заяви, че Хага не поддържа българското решение да блокира договарянията на Скопие с Европейския съюз. Появилите се в български медии изказвания са " подправена вест ", добави той.

Това заяви в отговор на въпрос на " ".

" Това е подправена вест, просто не е истина, се споделя в писмен отговор на институцията. Нидерландия, и преди, и в този момент беше и е на мнение, че Северна Македония е осъществила сериозен прогрес и че междуправителствена конференция би трябвало да се състои незабавно щом бъде съгласувана преговорна рамка. "

Вчера в " 24 часа " се появи информацията, че " Дания и Нидерландия поддържат ветото на София към Скопие ", с цитиране на дипломатически източници. Информацията, популяризирана и в македонски издания, показва като съображение не противоречиви въпроси на Хага и Копенхаген към Скопие, а запасите за преговорната рамка на Албания.

Преговорите с Тирана остават деликатна тематика за Нидерландия и Дания и за терзанията им някои дипломати приказват намерено. Това обаче следва от думите на представителя, не е обвързвано с позицията за Северна Македония.

Бившият външен министър от македонската опозиционна ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски писа, че най-малко две страни поддържат българската позиция. София в последните месеци не разяснява обществено има ли поддръжка от други европейски членки, въпреки дипломати да са заявявали, пожелавайки да запазят анонимност, че такава има, само че други не биха я декларирали гласно.

От други европейски дипломати се чува, че България остава изолирана поради позицията си. Новината се появява дни преди новия " краен период " за намиране на компромис сред София и Скопие по противоречивите тематики - Съвета по общи въпроси на 8 декември. Най-гласна по въпроса е позицията на Германия, която желае първата междуправителствена конференция (същинско начало на македонските договаряния с ЕС) да се състои тази година, до края на председателството ѝ на Съвета на Европейския съюз.

" Дневник " се обърна със същия въпрос към датските управляващи, само че от сутринта към момента не е получен отговор все още на тази обява.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР