Снимка: Югозападен университетПозиция на ректора на Югозападния университет Неофит Рилски

...
Снимка: Югозападен университетПозиция на ректора на Югозападния университет Неофит Рилски
Коментари Харесай

Проф.Юруков: Заплатата ми като преподавател и ректор е в размер на 4800 лева

Снимка: Югозападен университет

Позиция на ректора на Югозападния университет „ Неофит Рилски " - Благоевград по отношение на медийни изявления за размера на месечното му заплащане:

" В последните дни в някои национални и районни медии се появи информация, обвързвана с размера на заплатата ми като ректор на Югозападния университет " Неофит Рилски " и положението на университета. Нямаше да взема отношение, в случай че информацията касаеше единствено личността Борислав Юруков, само че изявленията внушават погрешни изказвания, свързани с институцията Югозападен университет " Неофит Рилски ". Затова дължа този отговор на студентите, докторантите, преподавателите, чиновниците и сътрудниците от страната и чужбина.  Трябва да отбележа, че единствените представители от университета, имената на които по един или различен метод бяха включени в тези осведомителни излъчвания са проф. Антони Стоилов, проф. Иван Мирчев и проф. Георги Апостолов, претенденти за ректор на последния избор. Това явно демонстрира кой конструира и продуцира по този начин наречената " вест ".
Размерът на месечната ми заплата бе показан по извънредно манипулативен метод, като се употребява общата данъчна основа от декларацията ми пред Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, която не се образува само от месечното ми трудово заплащане.
В една от медиите се отбелязва, че заплатата на проф.Мирчев в края на неговия мандат като ректор е 5000 лева и се внушава, като се цитират негови думи, че той не е определял заплатата ми като ректор.  
Подчертавам, че през интервала на мандата 2015-2019 година общо заплатата ми за работата като учител и като ректор е в размер на 4800 лв., и е избрана с трудовия ми контракт, подписан от ръководителя на Общото заседание - проф. Иван Мирчев, в сходство с условията на настоящото законодателство. Тя не е променяна до края на мандата, без значение, че заплатите на всички останали преподаватели и чиновници се покачиха два пъти в посочения интервал.
Неоснователни и погрешни са изказванията на проф. Апостолов, че разпоредбите за организацията на работната заплата са засекретени, както и изказванията на проф. Стоилов, свързани с финансовото положение на университета, неналичието на консумативи и материали за преподавателите и чиновниците,  и насаждането на боязън и закани към хората.
Правилникът за организация на работната заплата се приема от Академичния съвет в сходство с условията на Закона за висшето обучение. В университета в никакъв случай не е спирало приемането на писалищен материали, като това се реализира по открит ред, който обезпечава добра отчетност и отговорно консумиране на средствата. Югозападният университет е едно от висшите учебни заведения с максимален временен излишък през годините. Независимо от това, че демографската рецесия сви броя на обучаваните студенти във всички висши учебни заведения, че през мандата заплатите бяха увеличавани два пъти, и че университетът има един от най-високите коефициенти за прослужено време - 1,7%, както и това, че преподавателите и чиновниците в Югозападния университет имат може би най-високите обществени придобивки от всички висши учебни заведения, преходният излишък в края на мандата беше повишен. Да се приказва за липса на пари в университета е изцяло безпочвено.
Манипулативни са и изказванията за закани в университета. Напротив, след 2015 година бе възобновен плурализмът, разговорът и спокойната работна атмосфера. Това беше доказано в изявленията на сътрудници по време на Общото заседание в края на мандата.   
Свободата на словото е конституционно открита във всяко едно демократично общество и всеки би могъл да изкаже мнение по всеки един въпрос. Важно е обаче позицията да бъде справедлива, а не тенденциозна, и да показва обстоятелствата такива, каквито са. "

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР