Снимка: WIKIMEDIA.ORGВлакове на чужди фирми от 2024 г. ще могат

...
Снимка: WIKIMEDIA.ORGВлакове на чужди фирми от 2024 г. ще могат
Коментари Харесай

Чужди влакове ще возят пътници из България от 2024 г.

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Влакове на непознати компании от 2024 година ще могат да правят пътнически транспорти в България. Това става допустимо откакто депутатите одобриха на първо четене промени на Закона за железопътния превоз.

С тях железопътните превозвачи от страните-членки на Европейски Съюз получават достъп до железопътната инфраструктура в България и до обслужващите уреди при обективни и транспарантни условия, написа Монитор.

Сред промените, препоръчани от държавното управление е възбраната националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) да дава заеми на железопътни предприятия както и да бъде кредитирана от тях.

Други промени плануват хората, които замърсяват чакалните и пероните да бъдат глобявани с сред 20 и 50 лева, а не с 10 лева, както е в този момент. Със същите суми ще бъдат глобявани и хората, които минават през коловозите и стрелките отвън позволените места.

Вносител на измененията е министерският съвет. Целта на промените е да бъде доизградено и усъвършенствано действието на единното европейско железопътно пространство посредством общото законодателството на Европейски Съюз, признато с Четвъртия железопътен пакет през 2016 година

Законопроектът планува изпълнителната организация " Железопътна администрация " да има право да ограничи достъпа за транспорт на пасажери сред железопътни гари в страната, в това число по различен маршрут, когато подобен транспорт към този момент се прави въз основа на контракт за публични услуги за железопътен транспорт и може да докара до нарушение на икономическото равновесие.

Николай Тишев от Българска социалистическа партия изрази опасения, че европейските превозвачи ще дойдат с нови машини, вагони и ще претендират за най-доходоносните прави, а за БДЖ ще останат губещите линии. Председателят на транспортната комисия Халил Летифов (ДПС) опонира, че даже транснационалните ни линии са губещи, до момента в който за разлика от БДЖ страната няма да заплаща дотация на външните превозвачи. Зам.-председателят на транспортната комисия Станислав Иванов (ГЕРБ) добави, че европейските регламенти разрешават на държавното управление да разпореди публичната услуга на който реши, а срокът на публичния контракт с БДЖ е до 2024 година

Петър Бунев от жп синдиката на КНСБ, предвижда за „ Монитор “, че дотогава БДЖ няма да е подготвен за пазара, за разлика от инфраструктурата, която ще бъде към този момент осъвременена. „ Проблем е, че БДЖ няма да може да предложи добра услуга. Има вид държавни превозвачи от Германия, Австрия и Франция и други страни да дойдат у нас не с най-новите си влакове, а с поддържаните по-стари модели. Въвеждането на толтаксите ще направи жп превоза прелъстителен. За това към този момент чужденците изследват положението на пазара и единствено чакат инфраструктурата да се модернизира “, добави синдикалистът. По думите му, от 2024 година проблем може да е и опцията възлагането на транспортите да става и без социална поръчка е, тъй като попадаме в категорията на дребните пазари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР