Снимка: Varna24.bgНоминациите за награда Варна“ в областта на културата бяха

...
Снимка: Varna24.bgНоминациите за награда Варна“ в областта на културата бяха
Коментари Харесай

Утвърдиха номинациите за награда Варна, вижте кой взима голямата награда

Снимка: Varna24.bg

Номинациите за премия " Варна “ в региона на културата бяха одобрени с цялостно единогласие от отрасловата комисия към Общинския съвет. Голямата премия тази година ще получи поетът Валери Станков за изцяло творчество. В раздел " Литература “ оценката ще отиде при  Панко Анчев за издаденото литературно-критическо проучване " В зоната на разпада “, написа Varna24.bg.

В категория " Изобразителни изкуства “ е номиниран Пламен Аврамов. Той получава признанието за показване на юбилейната му галерия за статуя и рисунка през 2017 година в Градска художествена изложба " Борис Георгиев “.

Наградата в раздел " Театър “ е за Симеон Лютаков – за забележителното му показване в ролята на служителя на реда Давид в " Едноокият цар “ от Марк Креует, в това число и на два интернационалните фестивала в Сърбия и Черна гора, и за  Цветина Иванова – за блестящото й осъществяване в премиерната за България режисура " Влюбеният Шекспир “ от Ли Хол в функциите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

Номинираните в категория " Музика “ са Духовият оркестър на Военноморските сили, с диригенти капитан III сан Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов, и Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент с огромни  постижения в региона на музиката.

Балетният състав на Държавна опера – Варна също е измежду призьорите. Наградата в раздел " Опера “ е за екипа, осъществил балета " Лебедово езеро “ с хореограф Светлана Тоншева.

В категория " Танц “ приз ще получи Милена Попова, хореограф, възпитател и началник на балет " Мелади “, печелил редица награди и номинация за Световна танцова купа. Другият отличен в този раздел е университетският танцов спектакъл " Черноризец Храбър " с живописен началник проф. Петър Ангелов – за достижения в танцовото изкуство.

Екипът на Българска национална телевизия Варна е номиниран в категория " Кино “. Той получава признанието за документалния филм " Около света за 202 дни “  със сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева. Филмът е отдаден на околосветското корабоплаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата " Кор Кароли “.

В раздел " Журналистика “ победител е Емилиян Ялъмов, награден за висок професионализъм и отразяване на културния живот в община Варна и за двата кино лентата на Българска национална телевизия Варна " № 1 – туризмът “ – " Светският искра на Варна “ и " Варна време за шоу “.

За поредна година в категория " Архитектура “ няма номинация.

Наградите по традиция ще бъдат връчени в навечерието на 24 май – Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност. Преди това номинираните за оценката би трябвало да получат утвърждението и на Общинския съвет.

На днешното съвещание ръководителят на комисията Даниела Димова насочи покана за съвместен концерт в Деня на Европа – 9 май, под патронажа на кметовете на Варна и Дордрехт. Концертът, който е с начален час 19:00 на сцената на Държавната опера, ще се състои от две елементи по 45 минути. Първата част ще е осъществяване онлайн под диригентството на Ян фан Манен /оркестър/ и Цветан Крумов /хор/, а във втората на видео стена феновете ще могат да видят Младежкия филхармоничен оркестър на Дордрехт – побратимен с Варна град. В същия ден и час в холандския град ще стартира еднакъв концерт. Такъв музикален конгрес се организира за първи път, а уредниците са подготвили и специфични видео приветствия от кмета на Варна Иван Портних и на Дордрехт Ваутер Колф.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР