Снимка: Varna24.bgЧиталището на с. Аспарухово, община Дългопол вече има просторна

...
Снимка: Varna24.bgЧиталището на с. Аспарухово, община Дългопол вече има просторна
Коментари Харесай

Иван Портних и Стоян Пасев присъстваха на откриването на нова зала в село Аспарухово

Снимка: Varna24.bg

Читалището на с. Аспарухово, община Дългопол към този момент има просторна зрителна зала, напълно приключена и оборудвана с държавна поддръжка. Тя бе публично открита точно на Петковден, когато се организира и обичайният събор в селото .

Сред формалните посетители на празника бяха регионалният управител Стоян Пасев и кметът на Варна Иван Портних. Те насочиха пожелания към общинското управление и локалните жители  за здраве, благоденствие и още доста нови сполучливо осъществени планове, написа Varna24.bg.

По самодейност на кмета на селото Мария Георгиева присъстващите на церемонията за откриването на залата бяха посрещнати с фолклорна стратегия на самодейни сформира и с архивни фрагменти от 14 февруари 1989 година, когато е направена символичната първа копка за строителството на читалище " Добри Иванов Недев " в Аспарухово.

" Строителството на постройка лиши доста години, само че от през днешния ден читалището ще има и огромна зрителна зала, която всички дружно ще превърнем в културно средище ", разяснява Георгиева и благодари на кмета на Дългопол Георги Георгиев и на Общинския съвет за съдействието дълго чаканият ремонт да стане факт. 

" Успяхме да преобразим изцяло пространството. Стените на помещението до неотдавна бяха голи тухли, а през днешния ден мястото предлага прелестни условия за деен културен живот в с. Аспарухово ", акцентира на собствен ред кметът на общината. Георги Георгиев поздрави всички присъстващи във връзка празника на селото и взе присъединяване в последвалата изнесена сесия на Общински съвет - Дългопол.

" За нас е чест да проведем 48-то си съвещание в новата читалищна зала ", посочи ръководителят на Общински съвет Злати Златев, обявявайки началото на сесията. Съветниците разискаха готовността на общината за работа при зимни условия, постъпилите заявки за еднократна помощ, както и актуализацията на транспортните разноски поради обезпечения нов рейс за възпитаници.

" Само преди няколко месеца бяха асфалтирани три улици с обща дължина 1,5 км. Обновяването на инфраструктурата ще бъде приоритет и следващата година, когато предвиждаме строително-ремонтните работи да обзет две съществени улици в селото. Амбицията ни е да подобрим уличната мрежа, която води към региона, където са съсредоточени хотелите и къщите за посетители. Целта ни е по този начин да подкрепим развиването на туризма в селото ", разяснява кметът на Аспарухово Мария Георгиева.  По думите й от началото на мандата до момента в селото са построени 1700 м ново енергоспестяващо осветяване. " Предстои да бъдат инсталирани още 250 нови осветителни тела ", анонсира Георгиева. Тя осведоми още, че подобряването на изискванията в читалището ще продължи, защото следващата година то ще бъде санирано. " Санирано ще бъде и кметството, а в централната част на Аспарухово ще се изградят детска площадка, място за отдих и нови алеи ", добави Мария Георгиева.

Жителите и гостите на селото бяха приветствани и от младата дългополска поетеса Нели Янчева, която е създател на четири стихосбирки, а нейни стихове сега се превеждат в Украйна и Молдова.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР