снимка Ваня Григорова, фейсбукХората по цял свят се стремят да

...
снимка Ваня Григорова, фейсбукХората по цял свят се стремят да
Коментари Харесай

Ваня Григорова: С новите промени за извънредния труд ще работим по 9 часа на ден, а по света работните часове намаляват

снимка Ваня Григорова, фейсбук

Хората по целия свят се стремят да понижат работния ден, а тук вършим промени за изключителния труд, с които го усилваме в допълнение от 150 на 300 часа годишно.

Към момента съгласно Кодекса на труда изключителният труд е неразрешен, записано е, че подобен може да се поставя за наложителни действия - да вземем за пример спешни действия и естествени бедствия, изясни пред БНР Ваня Григорова, стопански консултант в синдиката.

Има обаче и текст за стартирана работа, която не може да се довърши в работното време – точно през този текст се нарушава всеобщо възбраната за ексклузивен труд, акцентира Григорова. По думите й посредством актуалната корекция работодателите се пробват да легализират противозаконни практики.

Поправките се записват макар съвсем двугодишния отпор, който КТ " Подкрепа " показва по отношение на изключителния труд. Натискът за двойното му нарастване е още от началото на 2019 година, напомни синдикалистът.

За хората, за които ще се ползват новите разпореждания, ще бъде допустимо работният ден да стане 9 часа на фона на международната наклонност да се понижава работното време, означи още Ваня Григорова.

500-600 часа ексклузивен труд са натрупали чиновници на " БДЖ Товарни транспорти ". По думите й, по този начин хората се трансформират в " ходещи бомби ".

" Искаме ли да се повтори Хитрино? Искаме ли да се повтори казусът, в който преуморена акушерка преби 4-дневно бебе? ", попита тя.

Често изключителният труд даже не се регистрира като подобен. Той се прикрива посредством така наречен сумирано пресмятане на работното време и се зачита като естествен, без да се заплаща, гласят други причини на синдиката.

Практиките в Европа за изключителния труд са разнопосочни. Увеличение от 200 на 400 часа в Унгария да вземем за пример е провокирало излизането на десетки хиляди служащи по улиците, изясни Григорова.

На митинга през днешния ден ще бъде изразено неодобрение и против еднодневните трудови контракти.

" В момента, в който пристигна контрольор, небрежно се надраскват няколко такива контракта и останалите хора се прогонват от равнищата. Те им служат за оправдание, с цел да продължат да поставят недеклариран труд ", разяснява специалистът.

Според Григорова обсегът на еднодневните трудови контракти в разнообразни браншове се уголемява. Евродиректива се пробва да ги ограничи, а ние непринудено разширяваме, разяснява Ваня Григорова.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР