Снимка: US Navy На 28 януари 1944 година подводницата The

...
Снимка: US Navy На 28 януари 1944 година подводницата The
Коментари Харесай

Откриха подводница изчезнала преди 75 години с 80 души екипаж

Снимка: US Navy
На 28 януари 1944 година подводницата The Grayback потегля от Пърл Харбър към Източнокитайското море. Около месец по-късно, на 19 февруари, машината потапя два японски кораба. Тъй като на борда си към този момент има единствено две торпеда, тя би трябвало да приключи пътешествието си и да се върне назад.

Очаква се The Grayback да се върне в Мидуей на 7 март. Но минават повече от три седмици, а от подводницата няма никаква новина. На 30 март, една от най-успешните машини от Втората международна война е изгубена. На борда й има 80 души, съобщи Dnes.bg.

75 години по-късно организацията Lost 52, която търси потънали подводници от Втората международна война,  най-накрая открива лобното място на  The Grayback. Машината се намира на 1,427 фута във водите край Окинава, Япония.

Миналата година специалистът Ютака Ивасаки открива, че Военноморски сили вършат неточност при превода на японските записи, които в детайли разказват къде най-вероятно е потънала The Grayback.

Откривателят Тим Тейлър, дружно с тази информация и отначало преведените записи от японците, потегля да търси подводницата. С помощта на самостоятелни подводни машини и такива с дистанционно управление, екипът открива The Grayback на 100 благи от мястото, където се считало, че е потънала.

Глория Хърней, племенница на Реймонд Паркс, който е един от моряците на борда на подводницата, не вярвала, че тя ще бъде открита. Когато чула новината, Паркс изпитала комбинация от потрес, горест, обезверение и тъга. По-късно тези усеща се трансформирали в облекчение.

" Това изобретение дава отговор на въпросите, които потъването на The Grayback породи. Според мен ще разреши на роднините да си отдъхнат “, споделя Паркс пред CNN.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР