Снимка УикипедияЗа да осигури универсално здравно покрие на населението България

...
Снимка УикипедияЗа да осигури универсално здравно покрие на населението България
Коментари Харесай

СЗО: България да намали доплащането от джоба на пациентите

Снимка Уикипедия

За да обезпечи универсално здравно покрие на популацията България би трябвало да усили общественото финансиране на здравната система и да влага предпочитано в извънболничната помощ – в профилактика и предварителна защита. Това заяви доктор Михаил Околийски от българския офис на Световната здравна организация, която показа проектите си за идния двугодишен интервал 2020-2021 у нас, съобщи 19min.bg .

“Правителството към този момент заяви, че разноските за опазване на здравето ще бъдат нараснали с над 400 млн. лв. с бюджета на НЗОК. Препоръките на СЗО са огромна част от тези средства да отидат в първичната здравна помощ. Както Европейска комисия във всички свои отчети, по този начин и СЗО твърди, предлага, упорства да се обърне по-голямо внимание на първичната здравна помощ и на предварителната защита. Защото е доста по-скъпо и неефективно да се лекуват болести в техния краен етап, когато към този момент заболяването се е появила и усложнила “, уточни Околийски. Той добави, че покритието би трябвало да обгръща доста по-ефективно хората, които нямат приходи и представители на маргинализирани групи.

“Да, може да има ползи от страна на лечебни заведения, фармацевтични компании, компании, които дават медицински принадлежности, само че акцентът би трябвало да е върху първичната здравна помощ “, съобщи той, съобщи Медиапул.

Освен обезпечаването на универсално здравно покритие приоритет на СЗО е и намаляването на доплащането от страна на пациентите, защото у нас този % е висок и това слага доста хора във висок риск от обедняване при допир със здравната система.

За обикновено се смята доплащането от джоба на пациентите да е до 15% и всички остарели членки на Европейски Съюз покриват този аршин. Доплащане над 30% към този момент се счита за сериозно равнище, а у нас то е над 44%. “Това не може още дълго време това да се позволява, тъй като един от най-важните правила на универсалното здравно покритие е семействата да не обедняват, до момента в който тук се следи подобен риск от обедняване на цели групи “, сподели Околийски.

“В днешно време прекалено много страни харчат прекомерно огромна част от здравния си бюджет за болнично лекуване. Там разноските са най-високи и изходът не постоянно е най-хубавият. Вместо това акцентът би трябвало да се сложи върху попречване на болесттите на равнище първична помощ. Нашето виждане не е да се реализира единствено здраве за някои, нито здраве за множеството хора, а здраве за всички – за небогати и богати, здрави и хора с увреждания, млади и остарели, за хора от градовете и тези в селата, за локалните жители и бежанците “, уточни ръководителят на Офиса на Световната здравна организация за България доктор Скендер Сила.

Други рекомендации на СЗО към страната ни са по-активна работа в битката с тютюнопушенето и използването на алкохол – индикатори, по които страната ни държи над междинните за Европейски Съюз равнища. Като изключително стеснителен Околийски уточни обстоятелството, че българските девойки във възрастовата група 13-15 година са преди всичко по тютюнопушене в Европа и този факт има последствия върху демографската обстановка тъй като поврежда репродуктивните им качества.

В идващите 2 години се възнамерява благодарение на СЗО у нас да бъде осъществена взаимна външна оценка за готовността на България да реагира при незабавни обстановки като естествени бедствия, епидемии и други

“Става въпрос за взаимна външна оценка, която ще реши доколко страните са готови да реагират на незабавни обстановки като естествени бедствия, индустриални повреди и епидемии. Процедурата е много всеобхватна и има разнообразни стадии. Първо Министерство на здравеопазването би трябвало да излезе със заповед за провеждането на тази оценка. След това ще има стадий, който включва самокритика на другите институции и най-после ще пристигна интернационален екип, който на място в границите на 7-10 дни ще организира събеседвания с другите институции - освен Министерство на здравеопазването, само че също и Министерство на вътрешните работи, центровете за незабавна помощ и други ангажирани с реакцията при сходни бедствия и повреди “, изясни доктор Скендер Сила.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР