Снимка УикипедияЦРУ разсекрети детайли от своята тайна програма за гълъби-шпиони

...
Снимка УикипедияЦРУ разсекрети детайли от своята тайна програма за гълъби-шпиони
Коментари Харесай

ЦРУ разсекрети програма за гълъби шпиони по време на Студената война

Снимка Уикипедия

Централно разузнавателно управление на САЩ разсекрети елементи от своята загадка стратегия за гълъби-шпиони от епохата на Студената война, съобщи Би Би Си, представена от БНР.

``
реклама

Файловете разкриват по какъв начин птиците са били обучавани за задачи под прикритие – да фотографират секретни обекти на територията на Съюз на съветските социалистически републики.

В програмата са взели участие и гарвани, които трябвало да оставят подслушвателни устройства на первази на прозорци, както и делфини, тренирани за подводни задачи.

Централно разузнавателно управление на САЩ е считало, че животните могат да извършват „ неповторими “ секретни задания.

Операция от 70-те година на XX в. с кодово име „ Такана “ е изследвала опциите гълъбите да бъдат снабдени с дребни фотоапарати.

Предимствата са, че гълъбът има невероятната дарба да откри пътя от вкъщи, даже когато бъде оставен на място, където в никакъв случай не е бил, даже на стотици километри разстояние.

Използването на птиците за връзки датира от стотици години, само че едвам през Първата международна война гълъбите стартират да се употребяват за разследващи задачи.

Към 1967 година Централно разузнавателно управление на САЩ е похарчило стотици хиляди $ за общо три стратегии – за делфини, за птици и за кучета и котки, като едвам в средата на 70-те години гълъбите се оказват най-ефективни.

По това време е определена и цел за задача – корабостроителница в Ленинград, където се основават най-модерните руски подводници. Подробностите към нея обаче остават засекретени.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР