Снимка УикипедияПървите епизоди на Чернобил вече привлякоха милиони по цялата

...
Снимка УикипедияПървите епизоди на Чернобил вече привлякоха милиони по цялата
Коментари Харесай

Последствията от Чернобил тепърва предстоят?

Снимка Уикипедия

Първите епизоди на „ Чернобил ” към този момент привлякоха милиони по цялата планета. „ 120 минути ” употребява мотива, с цел да ви напомни българската позиция към тази покруса, съобщи бТВ.

През 2014 година екипът на предаването приготви специфични изявленията с трима души, които към днешна дата към този момент не са измежду нас, само че думите им имат безспорна стойност в исторически проект.

Двама от тях са Григор Стоичков – вицепремиер през 1986 година и ръководител на Комисията за бедствията и повредите.

През 1994 година Стоичков влиза в пандиза поради това, че не е взел задоволително ефикасни ограничения за опазването на здравето на популацията – нещо, което той отхвърля.

През 2014 година Стоичков настоя, че не е бил осведомен за високите равнища на радиоактивност в България.

„ То е потвърдено, че това мина и отпътува. Замърсяването е нищожно. И дори тия – баш професорите, не предложиха доста мероприятия. Даже някои бяха срещу това, което ние правехме тогава ”, разяснява той.

Ангел Александров е следователят, който изпраща Стоичков в пандиза.

„ Особено първите дни на месец май след повредата в планинските и полските региони на страната, в селата, експертизата даде умозаключение, че дребните дечица, които пият единствено мляко, за 20 дни са поглъщали такива количества, че са надвишил нормата за радиоактивна отбрана 13 пъти ”, спомни си Александров.

Въпреки злополуката в Украйна, пресата у нас в началото мълчи. Постепенно се появяват дребни дописки, съгласно които нищо съществено не се било случило.

Човекът, който знае най-вече за повредата и за „ поколението Чернобил ” е проф. Георги Василев, който през 1986 година е основен радиолог на републиката.

В оня злощастен ден му звъни негова позната и го пита какви са естествените стойности на гама-фона в София. Оказва се, че при норма 80 - 90 наногрей в час, на първи май този индикатор е достигнал 800.

„ Разговорът там завърши, ние се качихме на колата и се прибрахме в София. На 2 май сутринта ”, описа през 2014 година в „ 120 минути ” проф. Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР