Снимка УикипедияНа днешната дата през 1944 година започват разговорите между

...
Снимка УикипедияНа днешната дата през 1944 година започват разговорите между
Коментари Харесай

На днешната дата! Цинично Сталин и Чърчил решават с една надраскана хартийка съдбата на България

Снимка Уикипедия

На днешната дата през 1944 година стартират диалозите сред водачите на Англия и Съветския съюз Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин в Москва. На тях Чърчил търси удостоверение на де факто почналия още през май развой за разделянето на Европа на сфери на въздействие. За нашата страна тази намира се оказва съдбоносна, написа Българска история.

Двамата водачи реализират съглашение за 75% руско въздействие против 25% западно в България, до момента в който в Югославия и Унгария то е изравнено – по 50%. Това добавя сделката за 90% руско въздействие в Румъния против 90% английско в Гърция. Духът на единодушие сред двамата водачи след това спомага за разрешаване на противоречивите въпроси сред Съюзниците по примирието с България.

Процентите не съставляват чисто количествено изражение на въздействието, а обрисуват къде двете страни ще имат решаваща роля и къде ще могат само лимитирано да преследват своите ползи. На срещата на 9 октомври усещане прави отсъствието на посланика на Съединени американски щати в Москва Аверил Хариман, макар ангажимента той да следи полемиките. Циничността на целия развой ясно проличава в записките на Чърчил. Относно именития лист хартия, на който са написани процентите, той написа:

„ След това настъпи дълга тишина. Надрасканият лист лежеше в средата на масата. Най-накрая аз споделих: „ Дали няма да бъде сметнато за много цинично, че сме се разпоредили по тези въпроси, по този начин съдбовни за милиони хора, по подобен нехаен метод? Нека изгорим листа ”. „ Не, запазете го, ” – сподели Сталин. “ Споразуменито сред Чърчил и Сталин се съблюдава в идващите месеци и в последна сметка бетонира ситуацията на България като част от руската сфера на въздействие.

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР