Снимка УикипедияНа 2 август започва демонтажът на високопланинският заслон Кончето“,

...
Снимка УикипедияНа 2 август започва демонтажът на високопланинският заслон Кончето“,
Коментари Харесай

Търсят се доброволци за ремонта на заслона „Кончето“

Снимка Уикипедия

На 2 август стартира демонтажът на високопланинският подслон „ Кончето “, носещ името на най-величествената и рискова седловина в Пирин. 

Анастас Величков от Асоциацията на професионалните планински водачи изясни пред БНР, че „ Сандъкът “, както го назовават планинарите, ще бъде сменен с нов. Осигурена е летателна техника, която да качи сандъците с материалите за новия подслон, които тежат към 2,5 тона. 

„ Има потребност от хора, искащи, свързани с планината, а и освен такива, които биха дали своя непринуден труд за това да бъдат демонтирани старите елементи на заслона, да бъдат изнасяни материали… След това ще има потребност да бъдат сваляни материали – тези, които са по-дребни - от билото на планината към хижа „ Яворов “, изясни Величков, допълвайки: 

„ Там, на място, също ще има потребност от хора, които да разглобяват, след което да сглобяват… Има потребност също от хора, които да оказват помощ по някакъв метод за подготовката на материалите, които ще се качват или ще се смъкват. Във всички случаи, призоваваме и се добре пристигнали всички искащи да се включат “. 

Заслонът е от изключителна значимост заради своето стратегическо състояние, така като при неподходящи атмосферни условия и спешни ситуации в него нееднократно са спасявани човешки животи. Монтажът и строителството няма да пречат на прехода на туристите, сподели още Величков. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР