Снимка УикипедияКралицата на Великобритания Елизабет II вероятно е най-често пътуващият

...
Снимка УикипедияКралицата на Великобритания Елизабет II вероятно е най-често пътуващият
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II е посетила 120 страни, но не и Гърция! Защо?

Снимка Уикипедия

Кралицата на Англия Елизабет II евентуално е най-често пътуващият държавен глава, който светът познава. Тя се е изкачила на трона, до момента в който е била на посещаване в Кения, и през 66-годишното й ръководство е посетила повече от 120 страни в 270 интернационалните пътувания, 95 от които са публични държавни визити, започващи в Панама през 1953 година, пише Профит бг.

През цялото това време тя е виждала по какъв начин светът се трансформира.

Тя посети предреволюционните Иран и Либия, както и Западна Германия през Студената война. Най-посещаваната от нея страна е Канада, където е била 27 пъти след коронацията, а в Съединени американски щати е пътувала пет пъти, където се среща с пет разнообразни президенти (Айзенхауер, Форд, Рейгън и двамата Буш).

Но има една страна, която тя, изненадващо, в никакъв случай не е посещавала по време на ръководството си - Гърция, родното място на брачна половинка й. Роден в гръцко-датско кралско семейство, Филип се е отказал от купите си и е станал натурализиран английски жител, когато се дами за Елизабет през 1947 година

Заради драми и интриги в младите години на принц Филип обаче, Гърция в никакъв случай не е слагана в дестинациите на фамилията за сантиментално пътешестване.

Кралският историк Угор Викерс съобщи пред Би Би Си, че историята на (сега несъществуващата) монархия в Гърция визира фамилията на принц Филип.

" Принц Филип не харесва Гърция, тъй като те (военното държавно управление, основано след Гръцко-турската война) дадоха татко му (принц Андрю) на съд и може би са го екзекутирали ", споделя Викерс. „ През 1922 година всички е трябвало да избягат “. 

Принц Филип е бил на едвам на една година, когато напуща Гърция на английски транспортен съд, прекарващ кутии с плодове. Той рядко се е прибирал там и споделя, че схваща гръцки малко и даже се счита по-скоро за датчанин.

В сходна обстановка е и крал Константин - първият братовчед на принц Филип, който е бил свален през 1973 година, и е кръстник на принц Уилям. Той живее в Лондон, към момента се счита за цар и има близки персонални връзки с кралицата.

Според Викерс това е измежду аргументите кралицата да не бъде поканена от гръцкия президент да направи държавна аудиенция.

Все отново Елизабет е била в Гърция. Тя е посетила страната по покана на крал Пол, братовчед на Филип, през 1950 година Но това е било преди да стане кралица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР