Снимка уикипедия/The Presidential Press and Information Office`s of AzerbaijanДържавният глава

...
Снимка уикипедия/The Presidential Press and Information Office`s of AzerbaijanДържавният глава
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан: Имаме достатъчно природен газ, за да изнасяме още 100 години

Снимка уикипедия/ The Presidential Press and Information Office`s of Azerbaijan

Държавният глава на Азербайджан насочи ясно обръщение към света.

Азербайджан има ресурси от природен газ, които ще стигнат за вътрешно ползване и за експорт в течение най-малко на 100 години. Това съобщи президентът Илхам Алиев в изявление за испанската организация ЕФЕ, публикувано през днешния ден от азербайджанската АзерТадж, съобщи ТАСС.

Потвърдените ресурси от природен газ в Азербайджан възлизат на 2,6 трилиона кубични метра, посочи той.

Държавният глава напомни, че от 31 декември 2020 г. Азербайджан изнася природен газ за Европа.

" Оттогава портфейлът на нашия експорт пораства. В течение на 15 години сме благонадежден снабдител на нефт за европейския пазар и не е имало никакви спирания. А в този момент играем ролята на благонадежден снабдител на природен газ ", сподели Алиев.

Президентът заяви, че в Азербайджан се търсят нови залежи на газ и е налице капацитет за увеличение на добива. Освен това страната и задгранични вложители влагат средства във възобновими енергоизточници.

" Ще можем да пратим за експорт природния газ, който в този момент използваме, тъй като ще го сменим със слънчева и вятърна сила. По-нататък ще можем да разтеглим географията на доставките за Европа към Балканите и редица страни от Източна Европа ", увери той.

Азербайджан доставя в Европа газ по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов кулоар. Доставките, планувани за 25-годишен интервал, ще са в размер над 10 милиарда кубични метра газ, 8 милиарда от които ще получи Италия, 2 милиарда - Гърция и България, останалото - прилежащите пазари.

Южният газов кулоар е дълъг 3500 километра. Той се простира от Баку до Южна Италия, минавайки през Грузия, Турция, Гърция и Албания - интегрирана система, включваща Южнокавказкия, Трансанадолския и Трансадриатическия водопровод. Основен източник на газ за него е морското газокондензатно находище " Шах Дениз " на Каспийско море, съдържащо 1,2 трилиона кубични метра, заяви Българска телеграфна агенция. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР