Снимка: УикипедиаПредседателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша

...
Снимка: УикипедиаПредседателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша
Коментари Харесай

Председателят на Европейския съвет беше разпитан за авиокатастрофата над Смоленск

Снимка: Уикипедиа

Председателят на Европейския съвет и някогашен министър председател на Полша Доналд Туск се яви като очевидец на разпит през днешния ден в прокуратурата във Варшава по дело за авиокатастрофата от 2010 година над съветския град Смоленск, при която почина тогавашния президент на страната Лех Качински и десетки високопоставени лица, предадоха организациите. Разпитът му продължи повече от 8 часа. В момента на нещастието той беше министър-председател на Полша от опозиционната сега партия " Гражданска платформа ".
След като излезе от постройката на прокуратурата Туск съобщи, че няма право да оповестява детайлности, само че че разпитът му е политически стимулиран. Той акцентира, че правораздавателната система в Полша е употребена от ръководещите като " инструмент против съперниците и опозицията ".
Бивши полски държавни чиновници са упрекнати, че през април 2010 година не са изпълнили отговорностите си, защото не са взели участие в Русия в аутопсиите на жертвите на злополуката и не са поискали да бъдат позволени до тях. Според проверяващите полските управляващи по това време не са наредили да бъдат осъществени аутопсии директно след докарването на телата в Полша. Обвинения по това дело още не са предявени, отбелязва ТАСС.
Туск открича изрично изказванията, че е забранил да се ексхумират тленните остатъци на починалите, както в този момент го упрекват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР