Снимка: ТуитърЗапазен екземпляр от преносимите шифровъчни машини Енигма, използвани от

...
Снимка: ТуитърЗапазен екземпляр от преносимите шифровъчни машини Енигма, използвани от
Коментари Харесай

Легендарна кодираща машина се продава за 100 000 долара

Снимка: Туитър

Запазен образец от портативните шифровъчни машини Енигма, употребявани от немската войска по време на Втората международна война, се продава на търг за 100 000 $, написа Marketwatch, представен от profit.bg. 

Устройството е част от сбирка, включваща разнородни военни артефакти, която е оповестена за продажба от Heritage Auctions. От аукционната къща означават, че в света са останали единствено към 250 непокътнати машини Енигма. 

Моделът, който се предлага, е изцяло функционален и всичките му елементи са налични. Върху металните ротори е гравиран признакът на Третия райх. 

Кодиращите устройства били употребявани необятно от немската войска и нейните секрети служби. Те са създадени през 20-те и 30-те години на предишния век и се смятат за същински инженерен и криптографски шедьовър, изключително като се има поради, че технологията им предшества модерните компютърни системи. 

Дори и по днешните стандарти, кодът Енигма е извънредно комплициран. Възможните теоритични комбинации са към 3x10 на 114 степен. Разгадаването му благодарение на елементарни ръчни калкулации би лишило повече от един човешки живот. 

Затова разбиването на шифъра от английското разузнаване е един от основните фактори за успеха на съюзническите сили във войната против нацистка Германия. Прихващането на немските криптирани известия давало опция на британците и техните съдружници да бъдат постоянно “една крачка напред ”. 

В основата на работата по разбиването на кода стои така наречен “екип от Блечли парк ”, в който вземат участие изявени учени, работещи непосредствено за английските секрети служби. Екипът се управлява от професора по математика от университета в Кеймбридж Алън Тюринг. 

Неговата работа е непокътната в загадка в продължение на десетилетия. А самата машина Енигма се приема за рискова, даже и след войната. Повечето устройства, които попадат в ръцете на английската войска, са унищожени по заповед на английския министър председател Уинстън Чърчил. 

През 2015 година една от непокътнатите машини Енигма беше продадена на търг за рекордните 365 000 $. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР