Снимка: Труд омската махала на Сливен вече си има и висшист.

...
Снимка: Труд
омската махала на Сливен вече си има и висшист.
Коментари Харесай

Ромската махала в Сливен си има своята първа висшистка

 Снимка: Труд омската махала на Сливен към този момент си има и висшист. Магдалена Симеонова е първата и единствената от махалата, която е приключила университет през последните 30 години.

" Ох, отдъхнах си! ", споделя Магдалена пред " Труд ".

Младата жена е на 29 години. Приключила напълно неотдавна с държавните си изпити в сливенския филиал на Медицинския университет – Варна.

Вече е акушерка. Випускът й ще получи дипломите си на публична гала в края на септември.

Мястото на квартала е било определено преди десетилетия по този начин, като че ли е задният двор на града: отдалечено от центъра, зад ограда от панели.

Маги пък е израснала в най-бедната, южна част на 30-хилядното гето " Надежда ". Тази част пък е нещо като задния двор на задния двор.

Магдалена и мъжът й Стефан съумяха да провокират доста безредици на улицата, в целия квартал и оттатък панелените му огради.

Била едвам 14-годишна, когато се омъжила. Задомяването на тази възраст не е изключение за улицата им, традиция било. Родителите й се дърпали, била прекомерно дребна. На нея й се желало да учи, била отличничка. Но повече от всичко й се желало, в случай че ще става брачна половинка, да е на Стефан. Пак съгласно същите тези обичаи, можело и принудително да го оженят за друга, тъй като към този момент бил на 19 години.

" В края на краищата, доста се обичахме ", отбелязва тя. Заживели при родителите му. Децата не се появили незабавно – в този момент момчетата им са на 9 и на 6 година В началото таткото работел във компанията за непорочност. За 240 лв.. Не можел да си откри по-добра работа, тъй като си останал с главното обучение. " И взех решение да се запиша да изучавам, вечерно. Казах си: щом моят татко приключи междинното си обучение на 46 години, аз ли няма да мога!? ", споделя ухилен той.

Междувременно направил скрито подарък на жена си. Записал и нея, без да й каже. Знаел какъв брой желае да учи. И по този начин тя, майката на две деца, влезнала още веднъж в класната стая.

Училището й се намира в другия завършек на града. Удобен превоз няма. " Понякога се е налагало да употребяваме такси, което ни затрудняваше финансово. Понякога пък пропусках последните часове, тъй като в 8-9 вечерта трябваше да съм у дома, имам си дечица ", спомня си тя. Справили се.

Стефан почнал работа в завода за автомобилно съоръжение " Язаки ". А Маги? Един ден отишли при тогавашния кметски наместник Румен Бъчваров. " Казаха, че тя желае да посещава кандидат-студентски курс ", разказваше тогава Бъчваров. Но съумели да спестят единствено 70 лв., а били нужни още толкоз.

" Може ли някой да помогне? ", питали те. Можело. Бъчваров съдействал. На изпита шашнала даже самата себе си. Изкарала оценка 5,25! Била измежду първите признати.

" Акушерката Фани Пачанова има огромен принос за решението ми да продължа образованието си, тя ме окуражи ", признава Маги. Фани е измежду доброволките на Центъра за детско и майчино здраве към УНИЦЕФ, които от доста време насам посещават квартал " Надежда ", с цел да оказват помощ на младите майки и да ги образоват по какъв начин да се грижат за бебетата си. Така се срещнали с нея, а по-късно и с ръководителката на центъра Лилка Колева.

Равносметката до тук се оказала следната: Маги се омъжила още като дете, станала майка, на 25 години приключила междинното си обучение и станала студентка. Влязла в Медицинския университет, както се споделя, през парадния вход.

" Радостта ми беше голяма, само че и стресът – също ", навежда глава тя.

Първо, поради парите. Със Стефан взели назаем 400 лв. за първата семестриална такса, само че трябвало да ги върнат. Помогнала й сливенската адвокатка Магдалена Данчева. Прочела в " Труд " за ромското момиче от гетото, което ще става висшистка. И й дала сумата за семестъра.

" Адвокат Данчева е специфична персона за мен. Информирана съм, че тя оказва помощ на доста хора. Но най-важното е, че ми сподели какъв брой добрина има и от " другата страна ", декларира Маги. " Другата страна " е животът отвън гетото, българите и техният чужд свят. " В квартала сме изолирани. Оградени и в преносния смисъл. Все още има хора, които през живота си съвсем не са излизали " на открито ". Може да се срещнат и деца, които не са виждали дръвчета ", изяснява фамилията. Маги попаднала под двойна преса. От една страна, това затворено общество я осъдило. Вярно, някои съкварталци се възхищавали, че тяхно момиче ще учи във ВУЗ. Други обаче я жигосали: щяла да си зареже децата, мъжа си и да пропадне.

Накратко, финансовите паники за семестриалните такси били отпаднали с доста труд от нейна страна.

Неправителствени организации отпуснали средства, само че против строга отчетност и наложително условие за триумф, не по-нисък от 4,50. Иначе – край! Нейният триумф било към 5, една година – 4,92, друга – 5,10… " По този мотив желая да кажа на тези, които се възмущават какъв брой пари ей по този начин отишли при ромите, че бъркат. Аз се борих и имам вяра, че не е било на вятъра ", акцентира тя.

" Питате кое ми е било най-трудно. Латинският език! Но по-трудна от него обаче се оказа връзката в една изцяло нова среда. Страхувах се, че колкото и да се старая, колкото и да давам от себе си, хората ще имат отношение към мен поради моя етнос, защото не го харесват, а някои напряко го ненавиждат ", изяснява тя.

Със Стефан съумели да осъществен още една фантазия: дом отвън квартала, с цел да обезпечат по-добро бъдеще на децата си. Трябвало да изоставен и по друга напълно битова причина. " Ами в " Надежда " е доста шумно! ", подвига плещи тя. Принудила се да се приготвя за часовете и да учи за изпити единствено късно нощем, когато кварталът утихне. За да не буди децата и брачна половинка си, сядала на пода с фенерче и по този начин четяла. Затова още, до момента в който била във втори курс, подали документи за общинско жилище чартърен. Одобрили ги. Дали им двустаен апартамент в огромния жилищен комплекс " Сини камъни ", в блок в края на Сливен. Заварили скъсани балатуми, мръсни стени и дупки в изгнилата дървена дограма. Нанесли се незабавно. Без прищявки и искания. Взели още веднъж заем, запушили пролуките, изчистили, подредили. През прозорците им се виждат Сините скали, алените покриви във вилната зона, зелените корони на овощните градини. " О! И през зимата, когато всичко стане бяло, гледката е луксозна! ", твърди фамилията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР