Снимка ТрудНяма основание за съмнения в автентичността на спасеното златно

...
Снимка ТрудНяма основание за съмнения в автентичността на спасеното златно
Коментари Харесай

Експерти с много важна новина за спасеното безценно златно съкровище

Снимка Труд

Няма съображение за подозрения в достоверността на избавеното златно богатство. Експерти са безапелационни, че античните предмети са културно-историческа полезност, а не фалшификат. Това съобщи зам.-директорът на Националния археологически институт към Българска академия на науките доцент доктор Христо Попов. Повод за мненията станаха изказванията на четиримата упрекнати за договорката със златото пред профилирания съд, които се оправдават, че избавеното богатство е подправено, пише Труд бг. 

Късно в четвъртък магистратите оставиха в ареста Димитър Андинов, Петър Влаев, Антон Ивов и сътрудника от ДАНС Недко Добчев.   “Венецът е реплика на тракийско произведение, а гривните и торквата са в персийски жанр. Изработени са от злато и сребро. Направени са по този начин, че да наподобяват остарели и антични ”, твърди Петър Влаев. Твърдението беше подкрепено и от отбраната, съгласно която в откритите предмети имало кадмий, а това съгласно юристите, било доказателство, че полезностите не са достоверни.

Предстои да бъдат направени експертизи в Националния археологически институт към Българска академия на науките, които с решителност да открият достоверността на съкровището. След това накитите евентуално ще бъдат изпратени и за разбор и потвърджение в интернационална лаборатория. Христо Попов изясни, че може да има доста хипотези за произхода на съкровището. Специалистът обаче е безапелационен, че този, който го е носил, е имал висок статут. Тепърва проверяващите ще вършат опит да открият по кое време и къде е била изровена находката и дали има още скъпи предмети, които групата има нелегално. Четиримата арестувани са упрекнати за присъединяване в група за държане, отчуждаване и трафик на културни полезности, откакто бяха хванати при опит да продадат нелегално тракийски златен венец за 2 млн. евро. Две гривни и торква са били предадени непринудено. Решението на спецсъда четиримата да останат в ареста не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР