Снимка: thebaghdadpost.com Броят на жертвите при вчерашната самоубийствена терористична атака

...
Снимка: thebaghdadpost.com Броят на жертвите при вчерашната самоубийствена терористична атака
Коментари Харесай

Броят на жертвите от атентата в Афганистан расте

Снимка: thebaghdadpost.com

Броят на жертвите при вчерашната самоубийствена терористична офанзива в афганистанската провинция Нангархар, отговорност за която пое джихадистката формация „ Ислямска страна “, доближи 36, оповестиха през днешния ден локални чиновници, представени от ДПА.

Атентаторът са самовзриви с кола бомба по време на невиждано общо тържество на бунтовници талибани, афганистански държавни бойци и цивилни жители, радващи се на тридневното помирение по случай ислямския празник Айд ал Фитр, който бележи края на свещения месец Рамазан. Подобни всеобщи празненства през вчерашния ден имаше в столицата Кабул и в още редица провинции и градове на страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Повечето от починалите са талибани, само че измежду тях има и държавни чиновници и елементарни жители, пристигнали на празненството. Ранените са минимум 65.
Инцидентът стана малко откакто афганистанският президент Ашраф Гани, че оповестеното от държавното управление 8-дневно преустановяване на огъня с бунтовниците талибани ще бъде продължено. Самите талибани са оповестили 3-дневно помирение. Така за първи път от години жителите на страната можаха да излязат умерено по улиците и да честват без боязън. Стигна се до незапомнени подиуми на забавление с присъединяване както на талибани, по този начин и на държавни бойци и елементарни жители.

Обявеното от държавното управление 8-дневно помирение завършва в сряда. Талибаните към този момент не са дали отговор на предлагането на президента за продължаването му. След снощния кървясъл атентат обаче, за който те незабавно оповестиха, че нямат нищо общо с него, тяхното командване забрани на талибаните да вземат участие в обществени събирания, да влизат в градовете и да се срещат с локални хора, нито пък с държавни бойци и чиновници, по време на примирието.

За решението на бунтовниците талибани заяви техният представител Забихула Муджахид, представен от ДПА.

Ройтерс заяви, че през днешния ден ще има конференция на Върховния афганистански съвет за мир, който бе основан преди време за да насочва мирния развой в страната. Това явно е обвързвано с очакванията, подбудени в страната от примирието и с шанса то да бъде продължено. В снощното си послание към народа президентът Гани, откакто предложи продължение на примирието, се обърна към талибаните с покана за начало на договаряния за мир. Той сподели, че желае на тях да се обсъдят „ въпроси от съвместен интерес със прилежащите страни и наличието на задгранични сили “.

Единственият до момента опит за директни договаряния сред талибаните и афганистанското държавно управление бе през 2015 година, само че той се провали съвсем незабавно след началото му.
Организация на обединените нации, НАТО и Съединени американски щати приветстваха настоящето помирение.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР