Снимка: Стойчо Стойчев, фейсбукПолитологът Доц. Стойчо Стойчев, който протестиращите наричат

...
Снимка: Стойчо Стойчев, фейсбукПолитологът Доц. Стойчо Стойчев, който протестиращите наричат
Коментари Харесай

Политологът Стойчо Стойчев: Кандитатурата на Радев за президент е скандална - любов с подчинена, развод, брак с любовница

Снимка: Стойчо Стойчев, фейсбук

Политологът Доц. Стойчо Стойчев, който протестиращите назовават " политологът на ГЕРБ " след конфликта на Ситняково, изиригна с остра офанзива против президента на Република България Румен Радев и похвали премиера Бойко Борисов.

Този път офанзивата на Стойчев е към персоналния живот на Радев, който съгласно него е абсурден, тъй като се е развел и се е оженил за друга жена, с която е работил.

Нужно било президентът да е с една жена цялостен живот и да има доста деца.

Президентът, несъмнено, прави своите гафове. А това активизира критиците му. Г-н Радев отиде на този конгрес в Естония, тъй като желае да потвърди, че не е в интернационална изолираност. Този самобитен комплекс  тръгна още от президента Георги Първанов, който беше мощен президент, само че никой не го канеше в Западна Европа, сподели за marica.bg. доцент Стойчо Стойчев. 

В момента Радев се пробва да наложи своята натовска еднаквост и визити като тази в Естония са извънредно значими за него и той държи да ги реализира непременно. Г-н Радев се държи нетипично за български президент, към който  по конституция има очакване да е сдържан, да не влиза в остри борби. Президентът Плевнелиев беше първият, който влезе в конфликт с кабинета " Орешарски ". Но това излиза от нормата за президент, който за България  трябва да бъде нещо като умиротворител, фактор, който внася успокоение. Докато президентът Радев само внася напрежение и негативизъм в политическата система, добави доцент Стойчев.

Всъщност господин Радев работи систематично за осъществяване на своите цели. Идеята му е да ръководи България - посредством коалиция, партия или придвижване, което на идните избори той ще припознае и посредством което ще направи държавно управление. Впрочем във всяка естествена демократична страна с по-дълги обичаи кандидатура за президент като тази на господин Радев би била безспорен скандал - имам поради персоналния му живот - обич с подчинена, бракоразвод, брак с някогашната държанка. За държавен глава нормално се издигат хора със здрави фамилии, с доста деца. Но у нас, откогато министър председателят Сергей Станишев се появи соло на мотор, стартира традиция към късане със фамилията като легитимиращ фактор в политиката, като белег за отговорност, уталоженост. Когато разведените, ергените и момите изместиха женените от българската политика,

тогава влязохме в толкоз остра борба и нетърпимост, разяснява доцент Стойчев. 

Запитан, ще тушира ли недоволствата в обществото новият бюджет, който финансовият министър назова антипандемичен, а критиците му – избирателен, доцент Стойчо Стойчев сподели:

„ Бих нарекъл този бюджет наследството на Борисов. Нещо като: ​хак да ви е! Да р​азвърже по този начин кесията на държавната пара, за Борисов значи: ще дам средства на хората, а след това вие му мислете! Това споделя той на идващите ръководещи, това е моят прочит. Ако бюджетът е избирателен, Борисов щеше да е по-умерен, щеше да мисли за идващия си мандат. В момента това свръххарчене на пари значи - да позадлъжнее малко хазната, откакто е натрупал кредитен рейтинг 10 години, който не желае да подари на идващите, на своите критици. Така и идващите ръководещи ще имат редизвикателства за решение. Според мен това е логиката на Борисов. За страдание, тези изхарчени пари, когато се усилят заплащанията на калпак, вместо да остават в българската стопанска система,  отиват в голямата си част в бързооборотни артикули, които главно се държат от  чуждестранни вериги. Така че няма да имаме живване в стопанската система - ще имаме нарастване на потреблението, което ще изтече на открито. ”   

На идващия въпрос - Казвате харчене като за последно - не счита ли Борисов ГЕРБ да завоюва идващите избори, най-малко с малко?, доцент Стойчо Стойчев отговори по този начин:

„ ГЕРБ може и да завоюва идващите избори, само че не значи, че ще прави държавно управление. Дори да са първа политическа мощ, голяма е вероятността ГЕРБ да са в същата изолираност, както през 2013 година - всички останали партии няма да влязат в коалиция с тях за кабинет. ГЕРБ ще изключат разновидността за коалиция с Движение за права и свободи, който за тях е политическа гибел. Затова мандатът за сформиране на кабинет евентуално ще отиде  при  Българска социалистическа партия, без значение дали ще са първа или втора политическа мощ.  Според мен Борисов и ГЕРБ се готвят да бъдат в съпротива. Това ще е тест дали ще удържат натиска на Цветанов, дали ГЕРБ ще трансфорат обединението със Съюз на демократичните сили в привлекателен център за дясното, откакто  Демократична България излезе от него. Най-вероятно в идващото държавно управление ще забележим коалиция към Българска социалистическа партия - евентуално с Демократична България, с Мая Манолова. Може и с президентска групировка. Засега там конфигурацията е неразбираема - дали с Отровното трио, дали комитетът „ Васил Левски ”. Тук обаче има съществено незнайно - главният проблем за Българска социалистическа партия е президентът Радев: в случай че той влезе със собствен план, най-голямата банка от гласове ще е електоратът на Българска социалистическа партия. Вероятно Слави Трифонов ще  поддържа съдружен кабинет, без да влиза официално в ръководството. Не е допустимо да се стигне до следващи избори по италиански вид, тъй като у нас не е нужно да имаш болшинство в Народното събрание, с цел да управляваш. Възможно е  видимо нестабилна коалиция да изкара цялостен мандат. ”

Соред Стойчев Бойко Борисов ще се отдръпна от дейната политика, както даде обещание.

Що се отнася до конфликт с Радев на президентски избори -на Борисов не му би трябвало това.  А и съгласно мен Борисов мъчно се вижда в позиция на президент, този пост не го блазни. Вероятно той вижда премиерския си пост като финала на забележителната си политическа кариера. Неслучайно лиши 10 години на съперниците му да се разгради имиджът му на избавител. Такъв всеобщо одобряван, и то в толкоз нескончаем интервал, не сме имали в актуалната история. Това е с помощта на ролята му на балансьор - това е и  лайтмотив на ръководството му както във вътрешен, по този начин и във външнополитически проект. Това го задържа в политиката. Успешни у нас са политиците, които градят мостове, сплотяват, приключи доцент Стойчо Стойчев.

 

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР