Снимка: Стаматина Никова, БНРНе може в течение на десетки години

...
Снимка: Стаматина Никова, БНРНе може в течение на десетки години
Коментари Харесай

Арабистът Мая Ценова: Конфликтът в Близкия изток е нерешим военно

Снимка: Стаматина Никова, БНР

" Не може в течение на десетки години да отправяш провокации и да си мислиш, че тази запушена бутилка в един миг няма да гръмне ", акцентира арабистът Мая Ценова в изявление за БНР.

" Резолюцията от 1947 година на Общото заседание на Организация на обединените нации раздели Палестина. Тя даде малко над 40% за арабска страна. За еврейската бяха предоставени 55%. Още преди самото оповестяване на страната Израел през май 1948 година и през идващите години Израел със мощ съумя да откъсне забележителна част  от близките си територии, т.е. тези, които трябваше да влязат в рамките на арабската страна ".  За нея остават към 22%, уточни Ценова.

" През 1988 година Организацията за избавление на Палестина възприе правилото на единодушие за основаване на Палестинска страна върху тези останали 22%. Те бяха окупирани от Израел по време на войнат през 1967 г. Понятието " окупирани палестински територии “ включва Западния бряг на река Йордан, линията Газа и Източен Йерусалим ", напомни Мая Ценова. Бяха разменени така наречен писма на взаимно самопризнание сред Израел и Организацията за избавление на Палестина, подсети специалистът.

" Започна така наречен " кротичък развой “. Споразуменията от Осло трябваше да бъдат изпълнени към 1999 година със основаване и на самостоятелна Палестниска страна ".

Държавата Палестина е приета от 138 страни членки на Организация на обединените нации все още, само че на процедура тя няма външни граници, обясни Ценова. 

" Израел трябваше да даде на палестинското управление това, което се предвиждаше по споразуменията. За да може то да каже пред своя народ, че има изгода да се върви по пътя на мирния развой. Израел знаеше какво ще провокира, в случай че не го направи. Но той не даде никаква отстъпка на палестинския президент Махмуд Абас, отслабвайки неговите позиции пред личния му народ. Не може в течение на десетки години да отправяш провокации и да си мислиш, че тази запушена бутилка в един миг няма да гръмне ", акцентира арабистът. 

Мая Ценова сподели, че може да си изясни метода на деяние на " Хамас “: " Това непрестанно предизвикателство е точно планувано. Знае се, че ще бъде даден някакъв отговор. И се разчита той да е по-крещящ, с цел да може да легитимира дейностите на окупатора. Действията на " Хамас “ съумяха да извърнат международното публично мнение ". 

" Хамас “ е част от палестинския народ, означи Ценова.

" За Израел съперникът не  е “Хамас “. Идеологията на основаване на страната му е, че тя би трябвало да бъде основана на земя без народ, която би трябвало да е предопределена за народа без земя. На тази земя обаче има народ. Тази политика на окупация до този миг не среща съответната позиция от страна на света ", посочи арабистът. Конфликтът в Близкия изток е нерешим военно, счита тя.  " Необходимо е да бъде привлечено вниманието на света ". 

Цялото изявление на Деян Йотов с Мая Ценова може да чуете в звуковия файл. 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР