Снимка: Simrik AirБтвНов етап в издирването на Боян Петров в

...
Снимка: Simrik AirБтвНов етап в издирването на Боян Петров в
Коментари Харесай

Шерпите откриха връхна дреха и шоколад, които може да са на Боян Петров

Снимка: Simrik Air

Бтв

Нов стадий в издирването на Боян Петров в региона на осемхилядника Шиша Пангма. Първи хипотетични следи от българския планинар бяха открити през днешния ден.

Шерпите и китайските спасители са достигнали пешком към 21 ч. локално време до Трети височинен лагер, където са намерили връхна дреха и шоколад, за които се допуска, че са на Боян Петров.

За страдание, не са намерили българския планинар. Заради неприятното време и късния час, обходът продължава на следващия ден. През идващите 4 дни се чака прозорец от хубаво време.



Снимка: Simrik Air

Двата хеликоптера, особено оборудвани за работа на огромна надморска височина в разводнен въздух, направиха своите разузнаватени полети.

Те са съумели да огледат добре цялото пространство, където се допуска, че може да е Боян Петров, само че без резултат.

Утре сигурно няма да летят хеликоптери, само че машините остават в подготвеност.

„ Днес двата хеликоптера летяха върху зоната сред Лагер 1, Лагер 2, Лагер 3 и под върха, направиха оглед и доста фотоси.



Снимка: Simrik Air

Достигнали са до Лагер 3 двама шерпи и двама или трима китайци. Първоначално имаше информация, че е открита палатка, само че тя се опроверга. Имало е тениска, само че тя сигурно не е на Боян Петров. Алпинистите са били изморени и са си легнали незабавно. Все още няма диря от търсенето. На фотосите от хеликоптерите няма диря от Боян.

Утре групата, която е на Лагер 3, ще се опита да изкачи върха, с цел да може да мине по пътя на Боян и да търси места по пътя му, където би могло да има някакво събитие. В Лагер 2 групата е много огромна, има и италианци, и ще се опита по-бавно да стигне до Лагер 3, и да потърси настрана от маршрута, който е най-директният до Лагер 3 ”, съобщи за bTV Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в България.

Рано сутринта, в 7:30 ч. локално време, двата хеликоптера изхвърчат от базата в Ниалам. Екипажите съумяват да вдигнат машините над върха Шиша Пангма, достигайки най-високата точка. В избавителната акция по въздух се включва и опитният планинар Мингма Шерпа.

„ Търсихме за него няколко пъти в планината, само че не можахме да го открием ”, сподели той.

По време на полета виждат съмнителни обекти наоколо до Лагер 3.

„ Приближихме се, направихме фотоси, търсихме и на други места, само че не видяхме нищо и се върнахме. Сложихме фотосите на преносимия компютър, увеличихме, само че за жалост обектите не бяха резултат от човешка активност, а скали. Направихме най-хубавото, което беше допустимо през днешния ден, тъй като времето беше доста ясно – прохладно, само че ясно. Можехме да забележим всяко камъче. Огледахме всичко – по скатовете и лагерите – от горе, в профил, от всякъде.

Междувременно шерпите и китайските спасители доближават до Втори лагер.

„ Разкопали са доста деликатно и самите палатки и в профил. Търсили са симптом, че той е минавал оттова, само че за жалост всичко сочи, че той не е бил във Втори лагер в нито един миг, в никакъв миг след 3 май ”, заяви Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в България.



Снимка: Simrik Air

Част от групата е траяла нагоре към Лагер 3. Стигнало са до такава степен след 13-часово катерене и в първия миг им се е сторило, че са намерили палатка, само че се е оказало фланелка.

 

Целта им е да прекарат нощта там и да се опитат да намерят следи от Боян Петров в скалния пояс в близост.

Операция по въздух на следващия ден обаче няма да има , защото спасителите възнамеряват да с изкатерят до върха и хеликоптери биха заплашили живота им. Машините са в Катманду и са в подготвеност да излетят още веднъж при потребност. Те могат да стигнат до върха за 50 минути.

Във „ Facebook ” дамата на Боян Петров Радослава Ненова благодари за поддръжката и повтори  благопожелание, което получила: „ Нека Боян изкачи най-високия си връх, този надолу ”.



Акцията продължава и на следващия ден. Спасителите ще изминат целия път, който Боян Петров е декларирал, че ще следва. От върха те още веднъж ще огледат терена и ще създадат всичко допустимо да виждат алпиниста или диря от него.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР