Снимка shuterrstockЗа сграда като Бурдж Халифа в Дубай - най-високата

...
Снимка shuterrstockЗа сграда като Бурдж Халифа в Дубай - най-високата
Коментари Харесай

Учени алармират за надвиснала катастрофа: С алчни шепи гребем ценно земно богатство, но то свършва и…

Снимка shuterrstock

За постройка като " Бурдж Халифа " в Дубай - най-високата а в света, са употребявани големи количества бетон, 330 000 куб. м. Една от главните съставки на бетона е пясъкът. В момента в градеж са още небостъргачи, написа Блиц.

 
Строителството процъфтява освен в Обединените арабски емирства, само че и по цялата планета. Търсенето на пясък и трошляк толкоз фрапантно се е нараснало, че някои специалисти даже бият паника, че пясъкът скоро може да стане ъгъл и дори да изчезне изцяло.
 
Това се случи в Ямайка, където през 2008 година дългият 400 м плаж в Корал Спринг липсващ за една нощ. Крадците по някакъв метод са съумели да си тръгнат с пясък, който като количество може да се натовари на 500 камиона.
 
Виновниците по този начин и не били открити. Предполагаше се, че пясъкът е бил употребен за укрепването на някой различен плаж или е отишъл в строителната промишленост. При всички случаи това е била доходоносна кражба - търсенето на пясък е като това на златото.
 
„ Пясъкът е основата на актуалното общество “, сподели ученият от Германския център за интегрирани проучвания на биоразнообразието Аурора Торес. Според нея множеството хора не са наясно със „ задаващата се покруса “, тъй като пясъкът става все по-малко.
 
„ Макар и обществеността като цяло към момента да е в незнание, екологичните и човешки измерения на последствията от добива на пясък провокират внимание, а през последните години тематиката притегли интереса на интернационалните организации като службата на Организация на обединените нации за отбрана на околната среда ЮНЕП “, сподели Торес. Междувременно кварцовите зърна станаха най-потребяваният естествен запас в света след водата.
 
Пясъкът е застъпен освен в постройките и може да бъде открит на практика на всички места - от стъклото до асфалта, от козметични артикули до паста за зъби, от микрочипове до екрани на смарт телефони и от колите до самолетите. Извличаният от пясъка силициев диоксид намира приложение и във винопроизводството, както и в доста хранителни артикули.
 
На пръв взор наподобява, при толкоз доста пустини по света, че има премного пясък. Но има един проблем: пустинният пясък не е подобаващ за бетон. Вятърът е направил зрънцата му толкоз гладки и закръглени, че те нямат нужните груби ръбчета, с цел да се слепват между тях.
 
Това значи, че всичкият пясък в пустинята е излишен за шейховете при мегапроектите им в Дубай и Абу Даби. За " Бурдж Халифа " да вземем за пример трябвало да бъдат внасяни огромни количества пясък от Австралия.
 
За да бъде придобит пясък, големи плаващи багери дълбаят океанското дъно, както и езера и реки, неведнъж с опустошителни последствия за чувствителни екосистеми. Речни корита са намаляват, крайбрежни зони ерозират, растителен свят в океаните се унищожава, а цели острови изчезват. Често пъти се заличават и защитни механизми, които пазят против стихии и цунами.
 
Междувременно в ход е търсене на заместители на пясъка. Казват, че преработването на строителни материали и изследователските опити за преобразяване на пустинния пясък в кадърен за приложимост са обещаващи.
 
Но казусът е комплициран, с доста измерения, и към момента е относително нов. " Да се намерят други възможности на пясъка е мъчно. Пясъкът е необикновен материал, тъй като в исторически проект е бил несметен и на ниска цена ", отбелязва Аурора Торес. " Все още никой не е намерил решение, което да може да задоволи голямото търсене ", добави тя.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР