> Снимка: Росен Донев“За пръв път сме в България -

...
> Снимка: Росен Донев“За пръв път сме в България -
Коментари Харесай

Принц Виктор фон Изенбург и съпругата му принцеса Агнес фон Изенбург очаровани от Варна

 > Снимка: Росен Донев
“За пръв път сме в България - призна принцът, - и сме доста прелестно сюрпризирани какъв брой топло и другарски бяхме посрещнати от хората тук. Маестро Марио Хосен - артистичен шеф на ММФ “Варненско лято " и наш другар, притегли нашето внимание към фестивала още предходната година, само че за жалост заради Covid рецесията не можахме да дойдем, по тази причина сме доста щастливи, че тази година сме тук. Много сме впечатлени от достиженията на маестро Хосен и фестивалния екип и имаме вяра, че това е единствено началото на нещо огромно и че ще бъдем част от този развой. Идеята на маестрото да притегли съидейници от чужбина повдига интернационалното равнище на фестивала. Имате прелестни условия във Варна - имате чудесното море, минералната вода, сърдечното отношение на хората. Това в композиция с високопрофесионалните концерти може да притегли хората да се погрижат освен за своето тяло, а и за душата си. Вярвам, че хора като нас ще желаят да дойдат във Варна и ще посетят концертите и фестивалите. "

Гостите са с прелестни усещания от културното завещание на българския град и по какъв начин то е съхранено в Археологическия музей, от метода, по който е експонирано Варненското златно богатство, от богатата сбирка възрожденски икони и от метода на тяхното основаване.

Специално внимание отделиха на концерта на Доминик де Виленкур - френският виртуоз на виолончелото, който извърши с бароков тон залата на Градската художествена изложба през вчерашния ден вечерта. Маестро Виленкур избра изявата си на подиума на “Варненско лято ", с цел да направи професионален запис на своите два концерта - интеграл на сюитите на Бах за виолончело, който ще бъде публикуван като негов идващ аудио диск.

Принц Виктор декор Изенбург показа удовлетворението си от поддръжката, която от години дава на млади български музиканти, участници в майсторски класове във Виена, както и на гастроли на водещи български реализатори като братя Владигерови. “Смятам, че младите български музиканти са доста надарени и ще се веселя да спомагам с подобаваща платформа, която да поддържа тяхната бъдеща интернационална кариера " - сподели той. Принцът счита, че музикантите и композиторите би трябвало да се поддържат в търсенето на нови пътища към младата аудитория за показване на симфоничната музика. Той изясни, че културните институти в Германия имат свои юношески обединения, които притеглят младежите и поддържат главните оркестри.

Германският посетител описа за корените на своя жанр през вековете и за традициите на своите прародители да поддържат изкуствата, университетите, образованието, да съхраняват наследството на страната и да се грижат за него. “От млад поддържам музикантите - показа той, - постоянно съм се възхищавал на тяхната отдаденост да се посветят на музиката. Важно е хората като нас, които имат огромни имения, да канят музикантите за концерти там. Това е традиция във Виена и тя продължава да се поддържа като метод да разпространяваме музиката. Варна е идната стъпка, и тук могат да се случват такива срещи. "

Със брачната половинка му са се срещнали на концерт във Виена, където постоянно обитават. Тя е учила музика - флейта, а по-късно е приключила история на изкуствата. Принцеса Агнес декор Изенбург показа, че тяхната сантиментална връзка се развивала постепенно и последователно във времето и в този момент за нея е наслаждение да бъде част от благородническата фамилия: “Възхищавам се от метода, по който те пазят традициите на фамилията и на страната си, тъй като това съответствува с отношението към традициите в Южна Корея, откъдето е моят генезис. "

Принц Виктор декор Изенбург и принцеса Агнес декор Изенбург отпътуваха от Варна през днешния ден, само че към този момент гледат напред към идната си аудиенция в България идното лято.

--

Принц Виктор декор Изенбург е съосновател и филантроп на Лятната академия във Виена, където всяка година над 15 български млади гении се образоват с цялостна стипендия. Първи и главен спонсор на академията. В продължение на няколко години принцът поема разноските по престоя във Виена на безусловно всички български участници. Той  е създател и на една от водещите цифрови платформи за класическа и джаз музика.

Германският благороднически жанр Изенбург, който води началото си преди повече от 10 века, е един от водещите родове в ръководството на средновековната Свещена Римска империя и  след войните на Наполеон от 1806 става част от Прусия и Австрия. Сред известните фигури в фамилията са Имагина Изенбург-Лимбург (1255-1313), брачна половинка на немския крал Адолф, Дитер декор Изенбург (1412-1482) дук на Майнц и създател на университета в града, както и сестрата на принц Виктор декор Изенбург, Софи Йоана Мария, принцеса на Прусия.

--

Домакинството на гостуването на Принц Виктор декор Изенбург и принцеса Агнес декор Изенбург се реализира с общителното подпомагане на хотел “Графит " и ресторант " Морска тераса ", сътрудници на ММФ “Варненско лято ".

ММФ “Варненско лято " продължава с през днешния ден в Градската художествена изложба е вторият концерт на Доминик де Виленкур от интеграла на сюитите на Бах за виолончело. Началният час на концертите е 19:00.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР