Снимка: РосатомРусия представи днес първата плаваща атомна електроцентрала в света.

...
Снимка: РосатомРусия представи днес първата плаваща атомна електроцентрала в света.
Коментари Харесай

Руската плаваща АЕЦ бе представена в Мурманск

Снимка: Росатом
Русия показа през днешния ден първата плаваща атомна електроцентрала в света. Това стана на гала в пристанището на северния град Мурманск, където тя ще бъде заредена с нуклеарно гориво, преди да се насочи към източен Сибир.
Централата бе издигната в Санкт Петербург и наречена „ Академик Ломоносов “. Тя дойде в Мурманск в четвъртък, където беше закотвена в пристанището, съобщи Нова тв, цитирайки Бгнес.
Построен от държавната компания по атомна енергетика " Росатом ", шлепът с дължина от 144 метра и широчина 30 метра разполага с два реактора по 35 мегавата, които са сходни на тези, употребявани за зареждане на ледоразбивачите. Той е с водоизместимост 21 000 тона и ще бъде теглен през лятото на 2019 година до пристанище Певек в самостоятелния регион Чукотка в крайната североизточна част на Русия, на 350 километра северно от арктическия кръг.
Плаващата АЕЦ може да създава задоволително електричество, с цел да зареди град с 200 000 поданици, надалеч повече от 5-те хиляди, които живеят в Певек, най-северния град на Русия.
Електроенергията от „ Академик Ломоносов “ ще бъде употребена най-вече за зареждане на петролните платформи, защото Русия навлиза все по-навътре в Арктика за сондажи и рандеман на нефт.
Виталий Трутнев, който дава отговор за построяването и употребата на плаващи атомни електроцентрали в " Росатом ", споделя, че тези блокове ще " доставят електрическа енергия и топлинна сила за най-отдалечените региони, като поддържат растежа и устойчивото развиване ". По думите му потреблението на такива плаващи реактори може да спести 50 000 тона излъчвания от въглероден диоксид годишно.
Централата в началото е трябвало да бъде заредена още в Санкт Петербург, само че интервенцията е била отсрочена за Мурманск поради неодобрение в страните край Балтийско море.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР