Снимка regnews.netВнимание! Тръгнала е страшна схема, която буквално оставя без

...
Снимка regnews.netВнимание! Тръгнала е страшна схема, която буквално оставя без
Коментари Харесай

Внимание! Тръгнала е страшна схема с нивите на хората. Вижте как стотици горят. Ето страшната история на баба Кунка, която загуби всичко без нито един подпис

Снимка regnews.net

Внимание! Тръгнала е страшна скица, която безусловно оставя без земите им стотици българи в този миг. Причината е некъдърен неуместен закон на националните ни избраници, който развързва ръцете на хитри играчи, които нямат съчувствие към възрастни хора и нямат боязън очевидно от нищо.

Държавните институции засега си бъркат в носа, а изгорелите са стотици. 

Ето по какъв начин Кунка Иванова остана без земите си без да е слагала нито един автограф, където е.

Като доста други българи 72-годишната Кунка Иванова си мислела, че има пестелив влог във тип на земя. Жената наследила от родителите си 9,5 декара ниви в землището на стражишкото село Лозен и живяла с мисълта, че в случай че на старини й потрябват пари, постоянно ще може да продаде плодородната земя и да си помогне. Това време пристигнало, само че се оказало, че няма по какъв начин да продаде парцела си. Не тъй като няма пазар, в противен случай. Всички компании незабавно правели предложения за по 1000 – 1100 лв. на декар. Докато схванат обаче, че земята на Кунка е отдадена чартърен за 50 години напред. А този факт самата собственичка схванала неотдавна и горе-долу инцидентно. Вече втора година старата жена върви по тъгите, с цел да освободи парцела си от тази тежест. Оказва се обаче, че е жертва на една изцяло законна скица.

Законна, само че идиотска от страна на депутатите.

Кунка е родом от Лозен, само че от 15-годишна живее в Горна Оряховица. 35 години е била учителка в детска градина „ Елена Грънчарова ”. Вече е пенсионерка, а със 79-годишния си брачен партньор вземат пенсии под 300 лв.. Двамата имат доста болести, които желаят повече разноски. Мъжът е онкологично болен, а самата Кунка има потребност от интервенции. Мислели, че ще могат да си оказват помощ като продадат нивите на село. Но, оказало се, че или ще ги дадат на безценица или ще чакат да минат близо 50 години преди да могат да търсят обективна цена.

Кунка и още трима родственици са наследници на малко по-малко от 20 декара в землището на Лозен. Двайсет години земята била давана под аренда на локалната земеделска кооперация „ Шипа ” и получавали лихва от 40 лв. на декар. Договорът за аренда се сключвал от година за година, само че хората си били спокойни. Докато един ден брачният партньор на Кунка отишъл да възобновява купоните в магазина и там му споделили, че земята им е продадена. Било време да се подписва нов аренден контракт. Когато отишли да го възобновят обаче се оказало, че земята не е продадена, само че към този момент е дадена чартърен. За 50 години напред и против лихва от 17 лв. на година.

В първия миг си помислили, че са жертва на някаква машинация. Започнало едно огромно писане на писма до всевъзможни институции, до момента в който се оказало, че схемата си е напълно по закон.

Единият от съсобствениците, който имал 1/12 от парцела или към 1,5 декара, бил наказан за неплатена прехрана. Земята била оповестена на обществена обмен и купена от Иван Писков от Русе. По тогава настоящия закон всеки от съсобствениците можел да подписа догов за аренда за цялата земя. И 30-годишният компютърен експерт сключил аренден контракт за 20-те декара в Лозен с родената през 1935 година Анка Тодорова, също от Русе. Която след това се оказало, че е родната му баба. И която пък от своя страна преарендовала земята. Това обаче го разбрали много по-късно, откакто почнали да търсят по какъв начин по правосъден ред да спрат ограбването. Междувременно бабата-арендатор умряла и нейните права били наследени от щерка й Силвия – майката на Иван Писков.

Оказало се, че този случай изобщо не е казус. От тази малка врата в закона се възползват доста съобразителни предприемачи. Въпросният Иван Писков е изкупил дребни дялове от поземлени парцели в цялата страна. Когато Кунка наела юрист и почнали подготовка за дело, създали информация и се оказало, че негови контракти има в служби по вписванията в цялата страна. Във всеки един случай става въпрос за едно и също – пазаруване на дребни дялове и подписване на дълготрайни контракти за целия парцел.

Кунка се свързала с Писков и се пробвала да му влияе по човешки. Помолила го да приключи контракта, а откакто отказал, му предложила да изкупи земята. Той обаче й предложил в началото 250 лв. на декар и след доста молби вдигнал до 400 лева В същото време тя се свързала с близо 20 търговци на земеделска земя. Всичките били подготвени да дадат 1000 – 1100 лв.. Но до момента в който схванат, че земята е с половинвековна обязаност. Тогава офертата се оттегляла.

Това е по-страшно от телефонните измами, тъй като законът го пази. Депутатите са най-виновни, дето са разрешили това, оплаква шанса си Кунка.

Късметът й общо взето си е за недоволство. Междувременно законът бил изменен и към този момент контракти за толкоз дълъг период могат да се вършат единствено със единодушието на най-малко 51 % от притежателите на земята. Но договорът за земята в Лозен е заварено състояние и не отпада.

Все отново дамата решила, че ще се бори до дъно и почнала правосъдна борба. Не оспорваме, че законът, настоящ по това време, е разрешавал да се подписа този контракт. Ние желаеме той да бъде разгласен за противозаконен тъй като опонира на положителните нрави и е аморален. Сделката е направена без единодушието на съсобствениците и при условия, които явно са неизгодни за тях. Докато преди са вземали 40 лв. лихва, в този момент тя е 17 лв.. Купувачът подписва контракт за аренда с баба си, която е на 81 години по това време. Подобни покупко-продажби са правени в цялата страна. Освен това става въпрос за възрастни хора, които имат потребност от спомагателни средства за лекуване и невъзможността да се разпореждат със земята си ги слага в извънредно сложна обстановка. Пропускът в закона беше видян, само че за жалост коригирането му не се отнася за подписаните към този момент контракти, разяснява юристът Нина Велкова, която пази ползите на Кунка Иванова.

Корекцията на закона е от 7 февруари 2017 година, до момента в който договорът на Иван Писков с баба му е от 2016 година Така че Кунка Иванова и в този случай е изтеглила късата съчка. Тя е писала и на омбудсмана Мая Манолова. От там са й дали обещание писмен отговор и са й споделили, че приготвят нова законова смяна, която да анулира 50-годишните контракти за аренда. Ако тези промени още веднъж нямат мощ да анулират остарели контракти, какво спечелвам аз. Отново съм единствено образец по какъв начин законите мачкат дребните хора, споделя Кунка.

Делото за анулация на контракта е заведено в Горнооряховския областен съд. Първончално искът е отритнат от съдията, който решил, че Кунка Иванова не е изгубила правата си върху земята и може да я продава или да желае изменение на контракта. Само дето договорът не е подписан от нея и няма по какъв начин да желае смяната му. А пък продажбата може да стане, само че на тройно по-ниска от пазарната цена и то, в случай че купувачът прояви отзивчивост. Все отново решението на ГОРС е отхвърлено от Великотърновския областен съд и делото е върнато за ново разглеждане. Така че следва да стартира изначало.

Човечност няма, законите не пазят такива като нас, споделя Кунка Иванова. Напълно удовлетворен от законите обаче е новият й съсобственик Иван Писков. Всичко, което имам да споделям, съм го споделил в отговора на исковата молба, съобщи той по тематиката. И внимавайте какви думи употребявате в публикацията си, за не се стига до ексцесии и правосъдни каузи, добави в отговор на въпроса добре ли се е справила баба му със земеделския бизнес. Все отново се уточнихме, че под ексцесии не се схващат улични ограничения, а единствено правосъдни.

Елена Велкова
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР