Снимка: Радан Кънев, фейсбукДопускането на (макар необвързващи) референдуми по въпроси

...
Снимка: Радан Кънев, фейсбукДопускането на (макар необвързващи) референдуми по въпроси
Коментари Харесай

Радан Кънев: Допускането на референдуми по въпроси от компетенциите на ВНС е поредно грубо и опасно погазване на правовия ред

Снимка: Радан Кънев, фейсбук

" Допускането на (макар необвързващи) референдуми по въпроси от компетенциите на #ВНС е следващо жестоко и рисково тъпчене на правовия ред и правилата на конституционната народна власт, както и директна опасност за националната сигурност ".

Това афишира в пост във фейсбук евродепутатът Радан Кънев.

Ето по какъв начин продължава обявата му в обществената мрежа:

" Позицията на ръководещите партии издава или рискова неначетеност и популизъм, или желание за подриване на устоите на правовата страна.
Нека забележим текста на Конституцията:

Чл. 158.
Великото Народно заседание:
1. приема нова Конституция;
2. взема решение въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира интернационалните контракти, предвиждащи такива изменения;
3. взема решение въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;
4. взема решение въпросите за изменение на член 5, алинея 2 и 4 и на член 57, алинея 1 и 3 от Конституцията ;
5. взема решение въпросите за изменение и допълнение на гл. девета от Конституцията.

Идеята на конституционния законодател (заложена още в Търновската конституция) е основите на правовия ред и националната сигурност да бъдат предпазени от стихията на популизма и/или от вътрешнополитическа или интернационална обстановка. Да не бъде допустимо внезапни и нестабилни отклонения в публичното мнение или политически пазарлъци да доведат до необратими промени в конституционния ред, да разклатят конституционните основи на държавността. Чл. 158 обезпечава изключителна конституционна протекция на:

- Правата на жителите
- Основните свободи
- Унитарния (не-федерален) и еднонационален (въпреки съществуването на разнообразни етнически групи) темперамент на страната
- Парламентарната република
- Териториалната целокупност на България
- Стабилността на конституционния ред.

Провеждането на референдум по тези въпроси напълно обезсмисля тази конституционна протекция. Резултатът от сходен референдум би отразявал точно или стихийно публично въодушевление, или рискови сделки сред политически сили, и двете съчетани с медийна операция и пропагандна акция (у нас, а и освен, постоянно провокирани от външни и недобронамерени сили). Референдум, който отхвърля някое от основите начала на конституционния ред, би довел до последна и трайна правна неустойчивост и непрекъснато съмнение към съществуващия правов ред.
Обратно - съществуващият ред изисква дълъг развой на публичен спор за сходни промени, осъществяване на избори, фокусирани върху този спор, както и нова конституционна процедура пред Велико народно събрание, в която, с изключение на стихийните публични настроения, е ангажирана и политическата отговорност на народните представители пред идващите генерации.

Искрено се надявам, че неуместните промени на ИК ще бъдат атакувани пред Конституционния съд, а неговите членове ще осъзнаят отговорността си на пазители на правовия ред, правата на жителите и националната сигурност.

Както и че хората, които гласоподаваха тези промени, скоро няма да ръководят България, тъй като - даже единствено с този ход - потвърдиха, че са предали доверието на нацията ".



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР