Снимка, публикувана в социалните медии, показва хора, които се отправят

...
Снимка, публикувана в социалните медии, показва хора, които се отправят
Коментари Харесай

Най-малко 58 деца са убити от началото на антирежимните протести в Иран

Снимка, оповестена в обществените медии, демонстрира хора, които се насочат към гробището на 40 ден от гибелта на Амини
Откакто преди два месеца в Иран избухнаха антиправителствените митинги, са убити минимум 58 деца, някои от които на възраст едвам 8 години.

По данни на организацията „ Активисти за правата на индивида в Иран “ 45 момчета и 12 девойки на възраст под 18 години са били убити от началото на митингите на 16 септември, провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини по време на задържането ѝ от полицията, съобщи „ The Guardian “.

Съобщава се, че единствено през миналата седмица пет деца са били убити от силите за сигурност, защото насилието в цялата страна продължава.

Сред починалите предходната седмица е деветгодишният Киан Пирфалак, който е един от седемте души – в това число 13-годишно дете – убити в западния град Изех в сряда.

Говорейки на погребението на Киан в петък, фамилията му съобщи, че службите за сигурност са разкрили огън по фамилната кола, в която Киан е седял до татко си. Иранските служби за сигурност отхвърлиха да носят отговорност за гибелта му, като упрекнаха за стрелбата „ терористи “.

Нарастващият брой на смъртните случаи на деца в Иран се случва на фона на ескалиращото принуждение в градовете на страната, където митингите не дават признаци на мъртвило.

Семейства в Иран разговаряха с „ Обзървър “ за гибелта на децата си, които съгласно тях са били убити от държавните сили.

Хасан Дарофтадех съобщи, че синът му Кумар постоянно е казвал на фамилията си, че ще израсне като „ популярен човек “. Вместо това, споделят те, Кумар се е трансформирал в страдалец, откакто е умрял по улиците на родния си град Пираншахр в Западен Иран на 30 октомври. Баща му споделя, че той е умрял, откакто е бил прострелян неведнъж с железни сачми отблизо разстояние.

„ Кумар просто е стоял на улицата. Дори не е споделил и дума. Не знам с каква съвест са го мъчили. Пираншахр е дребен град. Тази нощ нямаше никакви митинги, само че все пак те убиха сина ми страдалчески. Той беше напълно малко момче “, споделя Дарофтадех.

„ Съкрушен съм. Кумар беше избавителният пояс на майка му “, сподели той. „ Иранският режим отхвърля да го е умъртвил. По-късно споделиха, че са го умъртвили „ чужденци “. Не знам по какъв начин офицерът, който е умъртвил сина ми, прегръща личните си деца. Не знам по какъв начин спи през нощта “.

Същия следобяд – който от този момент правозащитните организации назовават „ кървясъл петък “, откакто 93 души бяха убити в цялостен Иран – 17-годишният Мохамед Егбал отива на петъчна молитва, когато е прострелян в гърба от снайперист в Захедан, столицата на провинция Систан и Белуджистан. По данни на Амнести Интернешънъл този ден в Захедан са били убити 10 деца.

Мохамед Егбал е работил като строителен служащ от деветгодишна възраст, с цел да устоя многодетното си семейство, и е мечтал да спести задоволително пари, с цел да си купи смарт телефон и да си открие профил в Instagram.

Последните му думи са били към чужд човек, съгласно един от роднините му. „ Той помолил инцидентен минувач: „ Моля те, вземи мобилния ми телефон от джоба ми и се обади на татко ми. Кажи му, че съм бил прострелян “. Роднината прибавя, че когато пристигнали в болничното заведение, с цел да го търсят, фамилията намерило „ военна зона “.

„ Мъртви тела лежаха по пода, а писъците и виковете на майките изпълваха въздуха “, споделя роднината.

Членът на фамилията сподели, че след гибелта си младежът е бил разгласен за терорист в проправителствените медии. „ Те споделиха, че Мохамед е сепаратист. Той беше единствено дете, нямаше визия какво значи да си сепаратист.

По данни на правозащитната група Hengaw от началото на митингите в провинция Кюрдистан са починали 12 деца – три от тях са починали при задържането им от иранските специфични сили. Още 200 кюрдски младежи са били задържани, а 300 са били ранени след обстрел от страна на държавните сили.

Седмица след гибелта на Мохамед Егбал 17-годишният Аболфазл Адинехзадех излиза на улицата в родния си град Машхад и в никакъв случай не се прибира.

„ Погребахме Аболфазл с повече от 50 сачми от пушка, които към момента бяха в тялото му “, споделя член на фамилията. „ Медицинският екип съумя да извади единствено 27. Страхуваме се за майка му и сестрите му, които са съкрушени и в никакъв случай няма да могат да се примирят със гибелта му “.

Семейството му споделя, че младежът е бил стимулиран да излезе на улицата от обич към трите си сестри. „ Аболфазл беше възпитано дете и защото беше израснал с три сестри, той добре знаеше пред какви провокации са изправени иранските дами. Той беше същински феминист, който искаше равни права за мъжете и дамите “, споделя един от роднините му пред „ Обзървър “.

„ Веднага щом сестрите му научиха новината [че е застрелян], те се затичаха към улицата, крещейки името му. Цялото семейство е неутешимо. Той беше обожаван от всички нас “.

Младите хора са в челните редици на антирежимните митинги, които започнаха, откакто Махса Амини почина в ареста на иранската нравствена полиция. Тя беше задържана за това, че не е носела вярно хиджаба си.

Смъртта на две тийнейджърки – Ника Шакамари и Сарина Есмайлазадех, за които се твърди, че са били пребити до гибел от силите за сигурност поради митинги, провокира в допълнение отвращение.

Видеоклипове на ученички от цялата страна, които стачкуват против убийството им, като смъкват хиджабите си и смъкват фотоси на висшите водачи на Иран, се популяризират в обществените медии, което води до навлизане в учебни заведения, където децата са бити и арестувани. Според учителския съюз на Иран друго 16-годишно момиче, Асра Панахи, е умряло, откакто на 18 октомври е било нападнато от силите за сигурност в класната си стая в северозападния град Ардабил.

Нападенията над деца в учебните заведения не престават съгласно Hengaw, която заяви, че 16-годишно момиче от Кюрдистан е на животоподдържаща система, откакто се хвърлило от полицейски микробус, откакто е било задържано в учебното заведение си предходната седмица.

Според ХРА от началото на митингите са убити над 380 протестиращи и са арестувани над 16 000 души, в това число деца. Властите оспорват тази цифра.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР