Снимка ПрезидентствоБългарските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро

...
Снимка ПрезидентствоБългарските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро
Коментари Харесай

535 000 евро годишно за българските медии в Сърбия, решават и въпросите с имената и учебниците

Снимка Президентство

Българските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро годишна дотация. Това потвърдиха през днешния ден след срещата с представители на българското малцинство президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич. Двамата президенти се срещат с българската общественост в сръбския град Димитровград. Това е първа по рода си среща на толкоз високо равнище с наши сънародници от Западните околности за повече от десетилетие. „ Девет медии на български език дадоха своите поръчки, три пъти повече от това което се финансира сега.

Снощи президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет, който ще влезе в действие от 7 до 10 дни “, съобщи българският държавен глава. -0:00 Той уточни, че по въпроса са обучение на български език нещата се вземат решение и откакто 30 години не са издавани учебници на български език от предходната година към този момент има издадени. „ На срещата бе подложен един забавен въпрос за окончанията на фамилните женски имена. Защото тук да вземем за пример се води " Боряна Димитров ". Нашите сънародници настояха да имат опция да записват " Димитрова ". Президентът Вучич отново отсече: „ И това ще бъде реалност “, сподели Румен Радев. „ Въпросите бяха съответни, аз споделих на президента Радев, че доста се бори за правата на хората тук. Все едно виждам себе си - като отида някъде в района и се боря за правата на сръбския народ. За това виждам какво да оказа помощ “, сподели сътрудника му Вучич.

Българският президент акцентира значимостта от добросъседските връзки, само че и прикани общността за съблюдаване на сръбските закони. „ Съдбата на това национално малцинство е от изключителна значимост освен за България, само че и за Сърбия и за двустранните връзки и за европейската вероятност на Сърбия. Има ангажираност на българската страна и персонален ангажимент на президента Вучич. Но би трябвало да има и съблюдаване на сръбските закони. Защото от време на време нетърпението да се свърши нещо води до нелепи обстановки. Така бе със задържането на двете паметни плочи, по този начин бе и със задържането на нашите медици “, сподели българският президент.

Радев назова срещата на двамата президенти с българската общественост в Западните околности „ знакова “, а Вучич сподели, че е доста съм благополучен от визитата и изрази вяра българския държавен глава още веднъж да пристигна на посещаване, съобщи БНР. „ Днес ще отидем на Нешков връх двамата, ще поставим цветя, където са заровени 49 сърби и 58 българи, починали в братоубийствената война от 1885 година “, сподели Вучич и продължи: „ Надявам се да успеем постоянно да се назоваваме между тях братя.

Мисля, че дълго не осъзнавахме грешките си във времената на двете международни войни. Мисля обаче, че в бъдеще освен ще се почитаме взаимно, само че ще се обичаме и ще умеем да живеем едни до други и дружно “. Според Вучич сърбите обичат българите. „ Искрено споделям, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите. И в случай че някой каже, че се нуждаем от България единствено с цел да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е по този начин. Нуждаем се от България като комшия, като другарска страна “, сподели той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР