Снимка: Президентство на РБИкономическото и социалното сближаване на държавите от

...
Снимка: Президентство на РБИкономическото и социалното сближаване на държавите от
Коментари Харесай

Румен Радев призова Европа за единство и обща отбрана

Снимка: Президентство на Република България

Икономическото и общественото доближаване на страните от Европейския съюз е инвестиция в бъдещето на обединена Европа и това следва да бъде заложено в Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз и общите политики.

Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща на " Дондуков " 2 с ръководителите на дипломатическите задачи на държавите-членки на Европейски Съюз и на Европейското икономическо пространство в България, оповестиха от прессекретариата на президента.
 
В срещата са взели участие също вицепрезидентът Илияна Йотова и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, написа Блиц.
 
Държавният глава е призовал единството и солидарността да останат водещи правила за справяне с общите провокации като реализиране на по-висок стопански напредък, построяването на сигурна и обществено ангажирана Европа, оправянето с миграцията и битката против тероризма.


 
Задълбочаващите се разлики сред Северна и Южна и Западна и Източна Европа са били избрани от Румен Радев като най-голямото предизвикателство, пред което е изправен през днешния ден Европейски Съюз. По думите на президента образец за това е и така наречен пакт за подвижност, който разделя европейските страни в ущърб на конкурентоспособността на превозвачите от Източна Европа, до момента в който продължава да има основна разлика в заплащането на труда на чиновниците, работещи за едни и същи европейски компании, според от европейския район, в който са ситуирани техните филиали.
 
Подписаният контракт за другарство сред Франция и Германия е бил избран от президента като значима стъпка за задълбочаване на процеса на европейска интеграция и усилване на ролята на обединена Европа. Президентът е показал обаче, че съдействието в областта на сигурността следва да бъде намерено и за останалите страни членки на Европейски Съюз, които да бъдат част от изграждащата се " обща стратегическа просвета и обща отбранителна индустрия ".
 
Румен Радев е отбелязал и новите начинания за задълбочаване на партньорството в областта на защитата като " Европейската самодейност за намеса " и призовал да не се позволява изолацията на Източна Европа от шерването на хрумвания, обмена на разследваща информация и създаване на доктрини, което би засилило фрагментацията на Европа.
 
По време на срещата са били разисквани редица въпроси, свързани с дебата за бъдещето на обединена Европа, Западните Балкани, Източното партньорство, енергийната диверсификация и други настоящи тематики от дневния ред на Европейски Съюз.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР