Снимка: Пресцентър на БСП, архивБСП няма да подкрепи ратификацията на

...
Снимка: Пресцентър на БСП, архивБСП няма да подкрепи ратификацията на
Коментари Харесай

Николай Цонков: Управляващите очевидно се провалиха в преговорите за F-16

Снимка: Пресцентър на Българска социалистическа партия, списък

" Българска социалистическа партия няма да поддържа ратификацията на 4-те контракта за закупуване на самолетите F-16 и актуализацията на държавния бюджет. Управляващите явно се провалиха в договарянията ".

Това съобщи пред Канал 3 националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Николай Цонков.

Като съществени аргументи на левицата да не поддържа тези решения социалистът уточни - доста се усилва разходът от Брутният вътрешен продукт за защита и става към 3%; не е ясно какво ще бъде индустриалното сътрудничество; значимо е трите модернизационни плана да се развиват и осъществят едновременно; притеснителната цена за придобиване на тези 8 бойни самолета и метода на заплащане.  Той изясни, че Българска социалистическа партия е изложила всички тези свои терзания предходната година, когато е подкрепила обновения план за капиталов разход за придобиване на нов вид военен аероплан.

" Тогава казахме, че за нас е най-важно тази сума, която ще се заплати, да не тежи на бюджета, да не визира значими браншове от българската стопанска система и финанси като опазване на здравето, обучение, обществени действия ", изясни депутатът и добави, че за жалост в този момент това ще се случи. Според него с актуализацията на държавния бюджет- от 0,5% дефицитът скача на 2% и парите, които се отделят за самолетите, близо 2,2 млрд, лева, се взимат от общините, от опазването на здравето, от образованието. " Ние сме твърдо за рационализация на българската войска, на която всички политици сме длъжници, тъй като се забавиха извънредно доста всички модернизационни планове. Това обаче би трябвало да става рационално, от позиция на рестриктивните мерки, в които живеем и рестриктивните мерки на бюджета на България ", безапелационен бе националният представител.

Николай Цонков акцентира, че по време на договарянията не са реализирани съществени са страната ни неща.

" Важно беше да имаме разсрочена скица на заплащане, с цел да могат в околните 4-5 години да се случат модернизациите на всички типове въоръжени сили. Важно бе и да не покачваме толкоз внезапно разхода от Брутният вътрешен продукт за защита, тъй като това може да се отрази и на заплатите на военнослужещите, и на изискванията им на труд ", разясни той.

Народният представител съобщи, че не е ясно и какви други отговорности ще поеме  бюджетът на Министерство на защитата. Той акцентира, че има притеснителна информация, че пакетът на въоръжение на самолетите, който ще получим, не е цялостният. " Има смяна в договарянията и финалните контракти от плана за капиталов разход, който беше утвърден от Народно събрание - със 700 млн. лева повече ", разяснява той.

Цонков акцентира, че изтребителят, който ще получим не е многоцелеви, какъвто сме желали, с цел да сменяем и МИГ и СУ-25 и  не е ясно каква ще бъде сумата за инфраструктура за тези самолети.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР